perceken múlik

2017.11.14. 12:50

A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők

A magyarázat meglepőbb, mint gondolná.

Budapest, 2016. október 15. Az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közös újraélesztési bemutatója egy Combino villamoson a budapesti Széll Kálmán téren az újraélesztés nemzetközi napján, 2016. október 15-én. Az életmentést, a laikus segítségnyújtást segítő plakátokat helyez ki a BKK a Nagykörúton járó Combino villamosokon. MTI Fotó: Marjai János

Nőkön kevésbé valószínű, hogy szív-tüdő újraélesztést (CPR) alkalmaznak az arra járók – derült ki egy frissen bemutatott új tanulmányból. Az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) egyik konferenciáján ismertetett tanulmány elsőként vizsgálta, hogy milyen nemi különbségek figyelhetőek meg a kórházon kívüli újraélesztéseknél.

A vizsgálatot végző szakemberek az Egyesült Államokban történt csaknem 20 ezer esetet tanulmányoztak.

Vonakodunk megérinteni

Eredményeik szerint a nyilvános helyen hirtelen szívmegállást szenvedett nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést az arra járók, míg a férfiak esetében ez az arány 45 százalék volt. A férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl az incidenst.

A jelenség egyik oka az lehet, hogy az emberek vonakodnak megérinteni a női mellkast.

„Az embereket elbátortalaníthatja a gondolat, hogy erős és gyors nyomást gyakoroljanak egy nő mellkasának a közepére” és egyesek talán attól félnek, hogy sérülést okoznak – mondta a kutatást vezető Audrey Blewer, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Blewer kollégája, Benjamin Abella szerint

az embereket az is elbizonytalaníthatja, hogy le kell venniük egy nő ruháját a jobb hozzáférés érdekében vagy épp meg kell érinteniük a mellét.

Ez utóbbira egyébként semmi szükség sincsen, amennyiben a CPR-t megfelelően hajtják végre. A helyes módszer ugyanis a következő: „A tenyereket a szegycsontra helyezzük, amely a mellkas közepén helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy elméletben a mellek közötti területet érintjük meg” – magyarázta a szakember.

Öt percen múlhat

A hirtelen szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti, amelyet általában ritmuszavar okoz. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, 3-5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodásokhoz vezet.

Évente több mint 350 ezer amerikai szenved el – kórházon kívüli – hirtelen szívmegállást és az áldozatok 90 százaléka meg is hal, ugyanakkor a CPR kétszeresére vagy akár háromszorosára is növelheti a túlélési esélyeket.

A kutatóknak nincs információja arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit. Ugyanakkor megállapították, hogy ha otthoni környezetben áll le hirtelen a szív, nincsen „nemi különbség” az újraélesztésben, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót.

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.

Borítókép: MTI / Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!