Környezetvédelem

2017.11.23. 10:19

Vajon hol termelik a legtöbb műanyag szemetet Európában?

Az európai uniós átlag csaknem kétszeresét, fejenként 61 kilogramm műanyag szemetet termelnek évente az írek – állapította meg a kölni Német Gazdasági Intézet (iwd) szerdán bemutatott tanulmánya.

Forrás: Illusztráció/ Shutterstock

Legjobban Bulgária teljesít, ahol fejenként 14 kilogramm szemetet termelnek, amelynek 61 százalékát újrahasznosítják. Írországban az újrahasznosítási arány csak 34 százalékos. Az Európai Unió átlaga fejenként 31,1 kilogramm, az újrahasznosítás aránya 40 százalék.

2015-ben világszerte 322 millió tonna műanyag szemét keletkezett, csaknem hétszer több, mint az 1970-es évek közepén. A világtengerekben hatalmas „műanyagszőnyegek” alakultak ki. Mivel a műanyag alig bomlik le, és a táplálékláncon keresztül bejut a növényekbe, az állatok és az emberek szervezetébe, az anyagra sok kutató már ugyanolyan nagy veszélyforrásként tekint, mint például a szén-dioxid üvegházhatású gázra – olvasható az iwd honlapján.

A becslések szerint a világon előállított műanyag legalább egynegyede csomagolóanyag, amely előbb vagy utóbb a kukában végzi. Az unióban a csomagolásra szánt műanyag mennyisége 2005 és 2015 között 12 százalékkal növekedett.

A szeméttermelés mérséklésére az EU decembertől a műanyagra vonatkozón új stratégiát vezet be. Ebbe az irányba tett lépés volt már az unió műanyag zacskókra vonatkozó előirányzata, amely alapján 2025-ig fejenként és évente 40 darabra kell csökkenteni az elhasznált zacskókat, a műanyag csomagolás újrahasznosítási arányát pedig 55 százalékra kell növelni.

Borítókép: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!