2017.12.03. 14:06
Mit fogyasszon terhesség alatt?
Kisokosunkkal nyugodtan várhatja a babát.
A baba fejlődéséhez, sőt felnőttkori egészségéhez is nagyban hozzájárul, hogy a mama szervezetében megfelelő mennyiségben vannak-e jelen a szükséges vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok – írja a Mindmegette.
A várandósoknak különösen fontos, hogy napi étrendjük megfelelő mennyiségben tartalmazza az említett anyagokat. Hasznos lehet, ha a nőgyógyásszal egyeztetve magzatvédő-, illetve terhességi vitamint is elkezdenek szedni. A szakember abban is segíthet, hogy a vény nélkül és a receptre kapható készítmények közül megtalálják a számukra legoptimálisabbat.
HA MÉG CSAK TERVEZIK
A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében, továbbá csökkenti a szív- és vesefejlődési rendellenességek előfordulását. A mesterséges készítményeken kívül a folsav megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben is.
ÓVATOSAN AZ A-VITAMINNAL!
Az A-vitamin bevitelét ugyanakkor a kismamáknak mindenképpen a táplálkozás révén kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben ez a vitamin károsíthatja a májat (Ezért magzatvédő vitamin szedése esetén nem ajánlott a külön A-vitamin-pótlás.) Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejteket, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez.
Természetes forrásai: sárgarépa, sütőtök, zeller, paradicsom, cékla, sárgadinnye, csipkebogyó, fokhagyma, halolaj, hering, makréla, máj.
D-VITAMIN: A JÖVŐ ZÁLOGA
Számos tanulmány bizonyította már, hogy a D-vitamin terhesség alatti megfelelő pótlása jelentősen csökkenti a babánál a 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A szakemberek egyetértenek abban, hogy mivel a várandósság során a D-vitamin-hiány a születendő gyermek sejtfejlődésére is hatással van, az ideális vitaminszint elérése már a tervezett terhesség előtt fontos.
ÜGYELJÜNK A TÁPLÁLKOZÁSRA IS!
A terhesség és a szoptatás alatt is minél több friss zöldséget, gyümölcsöt egyen az anyuka, és ha lehet, igyon sok frissen préselt levet. Salátát naponta legalább kétszer fogyasszon.
Borítókép: Pixabay