restaurálás

2018.01.26. 16:08

Feltámad a bözödújfalui templom

Nincs vesztegetni való idő, el kell kezdeni az összetartozás templomának építési munkálatait, még mielőtt a víz elöntené az ikonikus bözödújfalusi templomromot. Magyarországról és Ausztráliából is érkezett már segítség, és immár mindegyik Maros megyei önkormányzat tetemes adományt ígért az erdélyi falurombolás legismertebb emlékének az újjá­építéséhez.

Balázs D. Attila

Bözödújfalu, 2014. június 30. A leomlott római katolikus templom maradványait nézi egy édesanya kisfiával Maros megyében, az egykori Bözödújfalun 2014. június 30-án. A vízzel elárasztott templom június 29-én kora délután omlott le. MTI Fotó: Haáz Sándor

Idén lesz négy éve, hogy Bözödújfalu vízzel elárasztott római katolikus temploma feladta a harcot. Összeomlott, és ma már csak a megroggyant, sisak nélküli torony emlékeztet rá, no meg az innen elköltöztetett családokra. Sokan úgy vélik, ha csak románok lakták volna, biztosan nem jutott volna erre a sorsra a település. A román diktátor, Ceauşescu idejében kifundált ördögi terv 1994-re öltött testet, a tározó ekkorra töltődött fel teljesen.

Nemrég viszont le kellett ereszteni a vízszintet egy, a gátat érintő meghibásodás miatt. Ekkor jött az ötlet, hogy – most vagy soha! – a világhíres, romos épületet meg kell menteni az utókornak valamilyen formában.

Az állagmegőrzési tervek elkészültek, a közadakozás híre a világ legtávolabbi pontjaira is eljutott. A Magyar­országról érkező adományokat a www.szekelyhargita.hu honlapon keresztül gyűjtik.

A javítási munkálatok miatt tavaly leeresztett víztározó feltöltése viszont folyamatban van, ezért most erőteljesebben megkongatták a harangot az adománygyűjtők, hiszen kétszázötvenezer eurónak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a projektet tavaszra tető alá lehessen hozni.

A tervek szerint 32 cölöpre építik fel újra a templomhajó falait és a tornyot úgy, hogy a padlószint a vízszint fölé kerüljön. A torony kiállítások, a hajó falai által közrezárt fedetlen tér pedig rendezvények helyszíne lehet. Az építményt hídon tennék megközelíthetővé a partról. Az alapozás, amit tavasszal kezdenének el, az építkezés legköltségesebb része, ugyanis ide különleges anyagokat kell használni, hogy időtálló legyen majd a vízből kiemelkedő templom.

Magyarországról Baja városa az elsők között támogatta meg a templomépítési szándékot, nem kevesebb, mint egymillió forinttal. A hírek szerint Bélapátfalva is hozzájárul a templomépítéshez, felkarolta az ügyet továbbá Balatonlelle, Szarvas és Sopron városa is, sőt Kutas, Darnózseli, Hegykő, Farád, Acsalag, Abda, Dunasziget, Sopronnémeti község önkormányzatai is igyekeznek segíteni. Számtalan helybéli és külföldi vállalat adakozott már, névtelenül vagy nevét vállalva sok magánszemély érezte övének a templomépítés megvalósítását, és még Sydney-ből is érkezett felajánlás.

A Maros megyei Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által vezetett önkormányzatok is bejelentették, hogy valamennyien egymillió forinttal járulnak hozzá az építkezéshez. Az elöljárók pedig rendhagyó módon, katalizátorként tekintenek az ügyre. Péter Ferenc, a megyei önkormányzat és az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke kijelentette, hogy az összefogásnak hagyományt szeretnének teremteni a térségben, és minden évben lesz egy kiemelten támogatott Maros megyei magyarügy.

Borítókép: MTI Fotó: Haáz Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!