világújdonság

2018.10.02. 20:57

Fűthető falfestéket fejlesztettek ki magyar kutatók

Az elképesztő felfedezéssel nemsokára könnyedén kiválthatóak lesznek a hagyományos fűtési technológiák.

A termék, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékével együttműködve fejlesztettek ki, három rétegből áll.

A hőszigetelő réteg melletti a fűtő festék, amely az elektromos energiát alakítja át hőenergiává, ezt pedig a dekorréteg fedi, a fehér vagy színes falfesték. A termék alkalmazásához így épületgépészre és festőre is szükség van.

A 100 milliós nagyságrendű fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a lakások ökológiai lábnyoma. További feladat a prototípus formájában létező technológia komplett rendszerré fejlesztése, illetve a műszaki, gépészeti tartalom egyszerűsítése.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1149695531884258&type=1&l=575980d4c1

A Poli-Farbe Kft. újítása nem helyettesíti, hanem kiegészíti a hagyományos lakásfűtési eszközöket – mondta Szabó Antal, a cég ügyvezetője a termék prototípusát bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az ezzel a falfestékkel ellátott 6 négyzetméteres felülettel 60-70 négyzetméteres lakást lehet fűteni, négyzetméterenként 500-550 watt teljesítménnyel.

Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy örömmel fogadták a Poli-Farbe felkérését. Azt tudták, hogy lehet olyan felületet készíteni, amely hőt bocsát ki, a termék kialakításában az volt a nehézség, hogyan lehet a felület által kibocsátott hőt szabályozni – mondta. Nagy Armand, a Poli-Farbe Kft. fejlesztő és technológiai vezetője elmondta, hogy ezt a típusú falfestéket úgy alakították ki, hogy a lakás bármely részébe fel lehet „szerelni”. Ugyanakkor megjegyezte,

használata azokon helyeken lehet igazán hasznos, amelyek fűtése hagyományos eszközökkel nem vagy csak nehezen megoldható, például az előszobában.

A terméket a jövőben úgy fejlesztik tovább, hogy az megfelelő része legyen az okosotthonoknak, így akár mobil telefonról is vezérelhetővé váljon.

Borítókép: Poli-Farbe / Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!