gusztustalan ételek múzeuma

2018.11.06. 14:30

Megkóstolná a szardíniai nyüves sajtot?

A címben említett ételt csak nézheti, de a svédek gyomorforgatóan büdös erjesztett heringjét vagy az izlandi erjesztett cápát akár meg is kóstolhatja Malmőben.

Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY

Fotó: Johan Nilsson

A világ leggusztustalanabbnak tartott ételei és italai közül mutat be nyolcvanat egy új malmői kiállítás, amelyen egyebek között borban ázó döglött egerek, kukacos sajt, erjesztett cápahús és fűszeres nyúlfej várja az erős gyomrú látogatókat.

 

A malmöi mészárszék területén kialakított Disgusting Food Museum kurátora, Samuel West szerint a tárlaton sorakozó fogások közül minden bizonnyal az izlandi erjesztett cápahús (hákarl) lehet a legszörnyűbb élmény az avatatlan ízlelőbimbók számára. „Olyan, mintha egy vizelettel átitatott matracot rágna az ember” – próbálta leírni az élményt a szakértő.

Egy közel száznapos tojás. A tojásokat több hónapig agyag-, kőrispor-, hamuval és sóval tartósítják, míg a tojásfehérje fekete áttetsző zselévé, a sárgája sötétzöldes-szürkés nyálkává alakul. Fotó: MTI/AP/Anja Barte Telin

A múzeum honlapja szerint az ember számára az undor érzése segít elkerülni a betegségeket és a veszélyes ételeket. Ám, míg az érzés univerzális, addig az, hogy például milyen ételek váltanak ki undort valakiből, már korántsem az.

A kiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókkal a legfurcsább ételeket és elgondolkodtassa őket arról, hogy ami az egyik kultúrában gasztronómiai különlegességnek számít, az máshol undor tárgya lehet.

Bikapénisz
Fotó: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Johan Nilsson

A múzeum a világ leggusztustalanabbnak tartott ételei és italai közül nyolcvanat vonultat fel, amelyekből meg is kóstolhatnak néhányat a vállalkozóbb szellemű látogatók. A kóstolók között szerepel a svédek gyomorforgatóan büdös erjesztett heringje (surströmming), az izlandi erjesztett cápa, valamint a romlott húsra emlékeztető bűzt árasztó durián gyümölcs.

Casu marzu, azaz nyüves sajt
Fotó: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Johan Nilsson

A tárlaton egyebek között a szardíniai nyüves sajtot (casu marzu), a hagyományos skót húsételt, a birkabelsőségekből készített haggist, a perui sült tengeri malacot, valamint az észak-amerikai zselatinsalátát és a gyökérsört is megismerhetik a látogatók.

Borítókép: szardíniai nyüves sajt (casu marzu) a malmöi Gusztustalan Ételek Múzeumában

Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Johan Nilsson

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!