praktika

2019.08.30. 23:28

Így tároljuk a darált húst, ha otthon készítjük el

Könnyen romlik, tehát nagyon vigyázzunk, hogy mindig megfelelően hűtsük.

Forrás: Shutterstock

A darált hús igazi Joker a konyhában, hiszen rengeteg rakott étel elkészíthető vele. Ám nem mindegy, hogy a boltban vesszük, vagy otthon daráljuk, ahogyan az sem, hogy hogyan tároljuk a fagyasztóban – írja a Vidék íze.

Egy kezdő háziasszonynak (vagy úrnak) ritkán van otthon húsdarálója, és ha még lenne is, lássuk be, elég macera elővenni, használni és elmosogatni. Az otthoni darálás mellett szól viszont, hogy sokkal szélesebb lesz a választék (a boltban általában csak disznó- vagy marhahús kapható darálva), és garantáltan szép, friss húsból dolgozhatunk (a darálékba némely hentesek szeretnek mindenféle bizonytalan korú húscafatot meg jó sok mócsingot belevegyíteni).

Ha van kézi vagy elektromos szerkentyűnk, jó megoldás, ha egyszerre veszünk egy nagyobb adag húst, alaposan megmossuk, leszárítjuk, ledaráljuk, és kis adagokban lefagyasztjuk. Ha van kicsi aprítógépünk, azzal is tudunk darálni: a húst felkockázzuk (könnyebben megy, ha kicsit fagyos), és több kis adagban pépesítjük. Könnyen romlik, tehát nagyon vigyázzunk, hogy mindig megfelelően hűtsük.

Ha mégis készen vesszük a darált húst, akkor csak megbízható hentesnél tegyük, lehetőleg ne előre daráltat, hanem vegyünk egy darab tőkehúst, és daráltassuk le vele. A nagy élelmiszer-áruházakban a csomagoláson rajta van a zsírtartalom, a gyártási és a lejárati idő, ne felejtsük el tanulmányozni. Ha nem járt le a szavatossági idő, de nem tetszik a hús színe, ne vegyük meg!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!