praktikus információkkal

2020.07.10. 15:02

Újabb gyermek vállalására ösztönöz a Testvér-füzet

A kiadványt, amely a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom újabb kötete, a védőnői szolgálat segítségével juttatják el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez.

Budapest, 2020. július 9. Andrek Andrea és Léder László, a kötet szerzői a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom gondozásában megjelent Testvér-füzet bemutatóján a fővárosi HellóAnyu! kávézóban 2020. július 9-én. A Nagyszülő- és Apa-füzetek után a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom útjára bocsátja a Testvér-füzetet, amelyet a Magyar Védőnői Szolgálat közreműködésével minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez eljuttatnak. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

További gyermekek vállalására ösztönzi a fiatalokat a Testvér-füzet, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom újabb kötete. A kiadványt a védőnői szolgálat segítségével juttatják el minden Magyarországon megszülető gyermek szüleihez.

A Testvér-füzet bemutatóján Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár gyümölcsözőnek nevezte a családok megerősítésében a civil szervezetek és a kormányzat együttműködését. Azt hangsúlyozta: a kormányzati intézkedések mellett szükség van az olyan kötetlen értékekre is, amelyek a civilek, például a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tud hozzátenni annak érdekében, hogy a kívánt gyermekek megszülethessenek.

A helyettes államtitkár hungarikumnak nevezte az ismeretterjesztő füzeteket, amelyek – mondta – jól mutatják a magyar szellem és lélek elkötelezettségét és kreativitását aziránt, hogy miként lehet megszólítani a fiatalokat.

Ismertette: a kormány a gyermekszületéseket igyekszik komplex módon támogatni: a gyermekek számával exponenciálisan nő az utánuk járó támogatás. Példaként említette erre a családi pótlékot és a családi otthonteremtési kedvezményt. Külön szólt a babaváró támogatásról, amelyet a családvédelmi akcióterv zászlóshajójának nevezett.

A társadalom optimizmusát mutatja a mostani nehéz időszakban az, hogy az elmúlt hónapokban a házasságkötések száma az utóbbi negyven év legjobb statisztikáját mutatja.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a kötetről azt mondta: pátosz nélkül tartalmaz sok hasznos, praktikus információt. Rámutatott: nemcsak a kötet, hanem maga a 105 éves védőnői szolgálat is hungarikum, amelynek feladata a családok védelme. Hozzátette: amikor egy újszülött a világra jön, a védőnő rögtön ott terem és támaszt nyújt a családnak, egyúttal szerepe van abban is, hogy rávezesse a családokat arra, milyen érték a testvér érkezése.

Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alelnöke azt hangsúlyozta: szeretnék, ha világra jönnének azok a gyerekek, akik a fiatalok szívében megszületnek, mivel felméréseik szerint több gyermeket szeretnének a fiatalok, mint amennyi végül megszületik.

Andrek Andrea pszichológus, a kötet szerzője arról beszélt, hogy míg az Apa-füzet Kopp Mária felkérésére készült, a Nagyszülő-füzet és a Testvér-füzet már a köteteket terjesztő védőnői hálózattal történő együttműködés eredményei. Kitért arra is, hogy a kötet foglalkozik a mozaikcsaládokkal is.

Léder László pszichológus, a kötet társszerzője közölte, hogy kutatások szerint a többedik gyermek vállalásánál az apák a kezdeményezők. A korai kötődés fontosságát hangsúlyozva azt mondta: minél hamarabb megszólítják az apákat, annál aktívabbak lesznek a gyereknevelésben.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnak ez a harmadik kötete, amelyet a Magyar Védőnői Szolgálat közreműködésével minden, Magyarországon megszülető gyermek szüleihez eljuttatnak.

Borítókép: Andrek Andrea és Léder László, a kötet szerzői a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom gondozásában megjelent Testvér-füzet bemutatóján a fővárosi HellóAnyu! kávézóban 2020. július 9-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!