hétvége

2020.11.02. 15:33

Szent Márton Újborfesztivál és Libator várja a látogatókat a Skanzenben

A portákat vándormuzsikusok járják és itt lesznek a Langaléta Garabonciások Márton-napi előadásukkal.

Szentendre, 2020. május 23. Látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni újranyitás napján, 2020. május 23-án. A múzeum egyelõre csak sétálójeggyel látogatható a megszokott nyitvatartási idõben, a járványügyi és távolságtartási szabályok betartásával. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Szent Márton Újborfesztivál és Libator várja a látogatókat a Skanzenben egész hétvégén, az eseményen lesznek többek között Márton-napi népszokások, kézműveskedés, tematikus borkóstoló, őszi csemegék és kézműves termékek vására is – tudatta a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfőn.

A hétvégi programon érdekes és kevéssé ismert történeteket is megtudhatnak az eseményre látogatók Szent Márton életével és hazai tiszteletével, a libakultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban – olvasható a közleményben.

Mint írják, a programon a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes Márton-napi népszokásokat és mulatságokat elevenít meg a múzeum Kisalföld tájegységében. A vendégek a kézműves borászatok kínálata mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják.

A portákat vándormuzsikusok járják és itt lesznek a Langaléta Garabonciások Márton-napi előadásukkal. A kézműves foglalkozásokon többek között origami liba, gyapjúállat, boros kupa, gesztenyebáb mellett készíthetünk őszi ajtódíszt is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ludas játékokat hoz a Skanzenbe és bemutatja az év madarát, az erdei fülesbaglyot.

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban. Vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Ekkor kezdődtek a téli társas munkák, kalákák is.

A hagyományoknak megfelelően Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani.

A programon vezetett tárlatvezetés és biciklitúra is lesz.

Bővebb információk a www.skanzen.hu weboldalon – áll az összegzésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!