egy év után

2021.06.03. 12:30

Újraindult a Katolikus Karitász orvosmissziója

A munka június második felében az óbecsei és a dreai Lurkóházban folytatódik.

Bajna, 2021. április 27. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója vetõmagadományt ad át Pummelné Oláh Évának a Katolikus Karitász által ajándékba adott vetõmagok átadásán Bajnán 2021. április 27-én. a Katolikus Karitász által ajándékba adott vetõmagok átadásán Bajnán 2021. április 27-én. Idén is folytatódott a Katolikus Karitász öngondoskodó családokért indított programja a koronavírus miatt hátrányosan érintett családok és idõsek körében. Tavasszal 4122 családot ajándékozott meg a Karitász vetõmagokkal, országosan több mint 16 millió forint értékben. Bajnán volt a program utolsó vetõmag-átadása. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Csaknem egy év után újraindult a Katolikus Karitász orvosmissziója. A járványhelyzetre tekintettel orvosaik az elmúlt hétvégén a délvidéki Szabadkán és Hajdújárásban végeztek szűrővizsgálatokat, június második felében pedig Óbecsén és Dreán dolgoznak majd – tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint május 28-30. között Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és a Hajdújárási Lurkóházban dolgoztak orvosaik. Munkájukat a Szabadkai Katolikus Karitász, a Szabadkai Nagycsaládosok Egyesülete és Hajdújárási Lurkóház segítette.

Mint írták: a ferencesek által működtetett Lurkóházak napközis rendszerben a Délvidéken a legrászorulóbb, a legrosszabb körülmények között élő gyermekek gondozását vállalták fel. Ezekben a házakban a munkatársak a gyerekek étkeztetését, tanulását-felzárkózását biztosítják, ellátják őket ruhákkal, tisztálkodó szerekkel.

A Katolikus Karitász orvosmissziójának munkája június második felében az óbecsei és a dreai Lurkóházban folytatódik.

„A határon túl felnövő gyermekeink szempontjából nagyon fontos, hogy a magyar kormány elindította nagyszabású kárpát-medencei óvodafejlesztési programját és ennek keretében az Orvosmisszió támogatásával abban is segít, hogy a gyermekek a legalapvetőbb prevenciós szűrővizsgálatokban részesülhessenek” – emelték ki.

Orvosaik az egész országból érkeznek, többek között Pécsről is, ahonnan szemész, fogorvos és radiológus is segíti az orvosmissziót. Ezért köszönetképp, továbbá a magyar egészségügy nyújtotta szakmai támogatásért, a karitász mellkas műtétek során használatos szívót ajándékozott a pécsi klinikának – írták.

Közleményük szerint a misszió 2017-es elindulása óta több mint 3 ezer óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, csaknem 2 ezer felnőtt vérnyomás, vércukor és EKG vizsgálatát és 500 nőgyógyászati rákszűrést végzett el.

Elkészíttetett 700 szemüveget és ezer lúdtalpbetét adott a szűrések során a gyermekeknek. „Az elmúlt mintegy négy évben az elszakított területek 23 településén (elsősorban Kárpátalján és a Délvidéken, de Erdélyben is) 35 szűrővizsgálatot végeztek”, csapatuk létszáma a kezdeti 9-ről több mint 70-re nőtt – írták.

Felhívták a figyelmet, hogy „a kárpát-medencei magyarság az elcsatolt területeken Kárpátalján és a Délvidéken van a legnehezebb helyzetben”, orvosaik ezért elsősorban ott segítik a gyermekek és az idősek vizsgálatát. 2019-től nőgyógyászati rákszűréssel és kismamáknak szóló tanácsadással is segítik a határon túl élő magyar családokat – olvasható a karitász közleményében.

Borítókép: Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója vetőmagadományt ad át Pummelné Oláh Évának a Katolikus Karitász által ajándékba adott vetőmagok átadásán Bajnán 2021. április 27-én. a Katolikus Karitász által ajándékba adott vetőmagok átadásán Bajnán 2021. április 27-én. Idén is folytatódott a Katolikus Karitász öngondoskodó családokért indított programja a koronavírus miatt hátrányosan érintett családok és idősek körében. Tavasszal 4122 családot ajándékozott meg a Karitász vetőmagokkal, országosan több mint 16 millió forint értékben. Bajnán volt a program utolsó vetőmag-átadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!