kilátások

2021.06.23. 12:05

Visszafordíthatatlan következményei lehetnek a 1,5 Celsius-fok fölötti globális felmelegedésnek

Visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését, a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – írják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói jelentéstervezetükben, amelyet szerdán ismertetett az AFP francia hírügynökség.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek azonban nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel”

– idézi a kutatókat az AFP.

A tudósok arra figyelmeztetnek hogy egy 2 Celsius-fokos felmelegedés az iparosodás kora előtti időszakhoz képest 420 millió embert tesz ki hőhullámok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának 2050-re. A szélsőségesen magas páratartalom és hőmérséklet az emberi szervezetre is veszélyes lehet.

A jelentés kiemeli a 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelentő, úgynevezett nedves hőmérsékletet (TW), amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését. E tekintetben a legveszélyeztetettebb térségek Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa(Arab)-öböl, a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei.

A vizsgálatok szerint 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, a jelentésben pedig hangsúlyozzák, hogy ha az átlaghőmérséklet tovább nő, a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján.

Európa lakossága is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait, a kontinensen jóval többször fognak előfordulni a szélsőséges időjárás okozta áradások az évszázad végéig.

Az iparosodás előtti időszakhoz képest mostanra 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet a Földön.

A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény aláírói kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest. A Meteorológiai Világszervezet januárban arra figyelmeztetett, hogy a globális átlaghőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, ha nem tesznek sürgősen lépéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Az IPCC jelentéstervezete szerint egy 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára fog nőni az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában, különösen Közép- és Dél-Európában ahhoz képest, mint amennyit egy 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén prognosztizálnak a kutatók.

Ha a Föld átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegedik, a bolygón élők 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve, ha 2 Celsius-fokkal, akkor további 1,7 milliárdot érint majd a szélsőséges kánikula.

A leginkább veszélyeztetettek a fejlődő országokban található trópusi nagyvárosokban élők lesznek, elsősorban Afrikában és Ázsiában – írták a kutatók.

A világ mintegy 700 tudósa által készített jelentéstervezetet az ENSZ novemberre tervezett klímakonferenciáján fogják nyilvánosságra hozni.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!