Ezotéria

2010.04.18. 22:48

Egészséges-e a húsmentes élet?

Az állati termékektől mentes táplálkozás híveit a húsevők folyamatosan betegségekkel riogatják. Vérszegénység, csontritkulás, testi és szellemi fejlődési zavarok lehetnek a kiegyensúlyozatlan táplálkozás következményei, mondják. Különösen, ha gyerekekről vagy várandós, szoptató anyákról van szó. Felmerül a kérdés, vajon egészséges-e, ha a gyerek nem kap húst, vagy az jó, ha húsevővé válik?

Astronet.hu

– Tizenhat évesen egyik pillanatról a másikra lettem vegetáriánus, a tévében szereplő Etka anyó hatására. Anyukám csak legyintett, majd elmúlik, tinédzserhóbort… Ma az etikai része a fontos: próbáljunk erőszakmentesen élni. Tudom, ez lehetetlen, mert egy sárgarépa is szenved, ha kihúzzák a földből, de a tudatát nem lehet az állatéval összehasonlítani –mondja Jakus Orsolya, háromgyerekes anyuka. – Tojást sem eszünk, hiszen az az életnek a lehetősége. Tejet, tejtermékeket egyelőre fogyasztunk, bár tudom, hogy eredetileg a tej sem az ember, hanem a boci tápláléka.

Egyet a mama, egyet a papa kedvéért!

– Sajnos a férjem balesetben meghalt. Amikor megismertem, még nem volt vegetáriánus, de a házasságkötésünkkor már igen. Ez fontos, mert ha az egyik szülő húsevő, a másik nem, az konfliktust szülhet, mert nemcsak arról van szó, hogy egyen-e húst a gyerek, vagy ne, hanem hogy melyik szülőnek kedvezzen. Megfordulhat a fejükben: ha húst eszek, a vegetáriánus szülő fog rám neheztelni, ha nem, akkor pedig a húsevő. Nálunk egyértelmű volt, a húsmentes étkezést közvetítettük a gyerekek felé. Az óvodába naponta dobozkákban vittük az ételt. Hagyományos óvodába jártak, nem csapták be őket, nem kínálták olyannal, amiről nem tudták, mit tartalmaz. Ha kekszről van szó, elolvassák, óvodáskorukban elolvastatták, mit tartalmaz, nehogy véletlenül tojás legyen benne. Bálintot egy egészséges életmód témájú tévéadásba is beválogatták, ott az egyik kislánytól megkapta: „Ha nem eszel húst, szerelmi fogyatékos leszel!” A csöppség bizonyára szellemi fogyatékosságra gondolt.

- A gyerekek testileg, értelmileg épek, jól fejlődnek, jól teljesítenek az iskolában, nem betegesek. Várandósságom idején, mint minden állapotos nőnél, vashiány lépett fel: ezt csírázott gabonával pótoltam. A babáim normális időre, megfelelő súllyal születtek, a két fiú 3200 és 3100 grammal, Emese pedig 2800-al – mosolyog gyermekeire. – A kicsiket összesen hét évig szoptattam. Mi is eszünk finomságokat, például fagyit, vaníliát, tiramisut, gyümölcsöset. Előtte megkérdezzük, van-e benne tojás. Ízletes ételek állati termékek nélkül is készíthetők. Tudok palacsintát sütni tojás nélkül, vagy vadast, brassóit főzni gabonahúsból. A gyerekek apai dédnagymamája 70 évesen vált vegetáriánussá, és még 15 évet élt, egészségesen.

- A legtöbb gyerek ösztönösen nem eszi a húst, de belé-diktálják: egyet a mama, egyet a papa kedvéért, egyet meg azért, hogy szép, nagy, erős, egészséges legyél. Pedig ha az asztalon egy csirke és egy alma van, a gyerek ösztönösen az almát választja.

- A haláltusa idején, amikor az állatot leölik, rengeteg stresszhormon szabadul fel, melynek a lebontásához nem elég erős az emberi emésztőrendszer –veszi át a szót Ottó, Orsi párja.
– Ha hozzászoktunk, hiánya elvonási tüneteket okoz. ''98-ban, amikor abbahagytam a húsevést, két hónapon keresztül hányingerem, rossz közérzetem volt, amíg ki nem ürült a méreganyagoktól a szervezetem. Egy jól összeállított vegetáriánus étrendben minden esszenciális aminosav megtalálható, ami a szervezet számára szükséges: a húsokban 12 aminosav van, a növényekben 24. A vegetáriánus táplálkozás nem azt jelenti, hogy kihagyjuk a húst, és köreten, savanyúságon élünk.

Indulatot vált ki az emberekből

Az üllői ház udvarán Melitta a kisfiukat tologatja. – Íme, egy öt hónapos vegán baba! – mutatja büszkén. A csöppség szemlélődik, és mindenkire mosolyog. – A másik fiunk, a három és fél éves Kristóf a nagymamánál van, őt is vegánként neveljük – mondja az édesapa, Tóth Gábor. – Mi sem éltünk mindig húsmentesen. Édesapám erdélyi, nálunk gyakori volt a disznóvágás, húsevés. A feleségemmel az Élelmiszeripari Egyetemre jártunk, ahol a professzorok szintén támogatták a hús fogyasztását, holott esetenként szemmel láthatóan túlzott hús- és zsírfogyasztás okozta egészségügyi problémákkal küzdöttek.

– Aztán megismertem egy vegetáriánus csoportot, tetszett az életmódjuk, gondolkodásuk. A professzor asszony, akinél a diplomamunkámat írtam, megtudta, hogy már nem fogyasztok húst, és figyelmeztetett: egy átlagembernek megbocsátható, ha vegetáriánus, netán vegán, de egy élelmiszer ipari mérnöknek nem. Elkezdte sorolni a leendő tüneteimet: hajhullás, töredezett köröm, fehérjehiány miatti immunrendszeri gyengeség, gyenge erőnlét, vashiány, fiatalkori csontritkulás, B12 vitamin hiánytünetei (egyensúlyzavar, szédülés) és kóros fogyás. Megijedtem, közel tíz éve mégis tettem egy próbát. Amióta a húsmentes életről a vegán életmódra áttértünk, az alvásigényem is kevesebb, sokkal aktívabb vagyok.

Melittát várandósan folyamatosan lebeszélték az orvosok a vegán életmódról. Hiába. A terhessége idején a fehérje miatt több tofut evett, étkezési szokásaival azonban nem hagyott fel. A babák egészségesen jöttek a világra, azóta sem fejlődnek lassabban, mint a húsevő gyerekek. Tojást ritkán, de muszáj enniük. Ha tojásfehérje-érzékenyek, ki kell derülnie, mielőtt a tojásfehérje alapú oltástól sokkot kapnak.
– A kicsi fiunk még anyatejen él, Kristófra viszont már oda kell figyelni. Tofut, szójavirslit, szójapárizsit kap, ezeket gyakran panírozzuk, főzelékekre feltétnek kiválóak. A panírozáshoz nem tojást, hanem vizes zablisztet használunk. Zabpehelyből rántott ételt készítünk, vagy csak fűszeresen megsütjük. A vegán családban nem szabad hagyni, hogy a gyerekek ugyanazt egyék, amit a szülők, mert akkor lefogynak, megbetegszenek. Nálunk Kristóf több energiát kap. Teszek a kenyerére olívaolajat, darálok a főzelékébe diót, mandulát. Gesztenyepürét, sütőtököt kap, több fehérjét, kalciumot eszik. Fontos a hiányzó táplálékok pótlása: B komplex, D-vitamin, időnként vas. Évente vérképvizsgálatra visszük. Ha a vegán életmód szerint helyesen élünk, az életminőségünk sokkal jobb lesz, és átlagon felüli életkort érhetünk el.

- A Magyar Táplálkozástudományi Társaság a lakto-ovo vegetarianizmust elfogadja, de a vegán életmódot nem, gyereknél pedig csaknem a gyilkossággal teszi egyenlővé. Pedig a hiányállapotok, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, elkerülhetők. A mi életmódunk egy keskeny út, amelyen kevesen járnak. Ebből mindig gondunk lesz, tudjuk.

A semi-vega táplálkozást bátorítom

Ha megnézzük a hazai lakosság táplálkozási szokásait feltérképező felmérések eredményeit, látható, hogy túl sok zsírt, ezen belül túl sok telített zsírt fogyasztunk, aminek következtében nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága – mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus. – Ezzel párhuzamosan a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, gyümölcsökben, babfélékben megtalálható rostokból, keményítőből, káliumból, magnéziumból kevesebbet eszünk. A soványabb húsféléket (pl. szárnyast, halat) és a több zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt tartalmazó étrend, amelyet akár semi-vegetáriusnak is nevezhetünk, helyesebbé teszi az étrend összetételét.
- Terheseknek, gyermekeknek nem ajánljuk a teljesen húsmentes vagy a csak növényi alapanyagokból álló vegán táplálkozást, ugyanis a húsfélék a vérképzéshez, a szervek/szövetek optimális fejlődéséhez, regenerálásához, illetve a növekedéshez szükséges aminosavakat (fehérjék), ásványi anyagokat (pl. vas) és vitaminokat (pl. B12-vitamin) tartalmazzák. Ezen anyagok (pl. a vas) természetesen egyes növényekben is megtalálhatók, de hasznosulásuk az állati eredetű élelmiszerekből a legjobb. A B12-vitamin a csak növényekből álló étrendben nem található meg, vas- és kalciumpótlásra is szükség lehet. Az étrend fehérjetartalma azonban a növényi táplálékok kombinálásával, pl. hüvelyesek+gabona szinte teljes értékűvé tehető. A vegetarianizmus fehér húsokat, tejtermékeket, tojást tartalmazó formája megegyezik az egészséges táplálkozás ajánlásaival, így ez a forma javasolható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!