Ezotéria

2010.04.15. 08:31

Utazás a tudatalattiban

Sokat hallottam már a kineziológiáról, eddig azonban megfoghatatlannak tűnt a természetgyógyászatnak ez a területe. Egy személyes találkozás azonban meggyőzött róla, hogy kineziológiával a régóta gyötrő testi-lelki gondok is megoldhatók.

Kocsis Tímea

Korábban úgy képzeltem, hogy a kineziológus úgy dolgozik, akár egy masszőr: itt-ott megnyomkod, amott ellazít, és máris oldódik a bennem felgyülemlett feszültség. Bár maga a kifejezés a görög kineszisz, azaz mozgás szóból ered, a kineziológia nemcsak a testet, hanem a lelket is kezelésbe veszi. A krónikus betegségeket lelki okokra vezeti vissza, és segít beindítani a szervezet öngyógyító folyamatait. A jó kineziológus tulajdonképpen pszichológus, sőt, annál is több.

Feldolgozatlan élmények

„A kineziológia valahol a pszichológia és a pedagógia határterületén helyezkedik el. Olyan holisztikus módszer, amelynek célja a test energia-egyensúlyának helyreállítása, az életünk során bennünk keletkezett gátak feloldása révén” – avat be a szakma rejtelmeibe Gálos Mónika kineziológus. „Bár ennek sokszor nem vagyunk tudatában, agyunk születésünktől kezdve minden velünk történő eseményt rögzít és elraktároz. A negatív élmények, stresszhelyzetek, érzelmi traumák mind nyomot hagynak bennünk. Van, aki fel tudja dolgozni ezeket, és van, aki nem.

Utóbbi esetben a feldolgozatlan rossz élmények életünk további részére is hatással lehetnek, különféle problémákat okozva. Egy-egy ilyen korábbi stresszhelyzet lehet az oka például a pánikbetegség, a depresszió, az allergia, a súlyproblémák kialakulásának, vagy azoknak a krónikus betegségeknek, amelyek a gyógyszeres kezelés ellenére sem javulnak, vagy időről időre kiújulnak. Ilyenkor érdemes felkutatni, mi áll a dolog hátterében. Ha megvan az ok, nagyobb az esély a végleges gyógyulásra.”

Felel az agy

Mónikához legtöbbször különféle lelki panaszokkal fordulnak az emberek. Elsősorban nők, ugyanis ők sokkal nyitottabbak a hagyományostól eltérő gyógyászati módszerek iránt, mint az erősebb nem tagjai. „A klienssel való első találkozáskor megkérdezem az illetőt a fogantatása és születése körülményeiről, a családi hátteréről, arról, hogyan telt a gyerekkora, milyen emlékeket őriz óvodás-, illetve iskoláskorából. Szó esik a jelenlegi élethelyzetéről, a munkájáról, párkapcsolatáról, egészségi állapotáról, az esetleges balesetekről, a fennálló érzelmi és testi problémákról is. Ezután következik az izomtesztelés.

- Ilyenkor a kliens megáll velem szemben kinyújtott karokkal, én pedig az alkarján tesztelem az izomerő-változást, miközben meghatározott sorrendben kérdéseket teszek fel.
Ha igen a válasz, akkor ellentart a karja, ha nem, akkor elgyengül. Ennek az izomtesztnek a segítségével tudok lehívni az agyból olyan információkat, amikre az illető esetleg már nem is emlékszik.”

Sikeres gyógyulás

A megoldandó probléma megbeszélése után Mónika és a kliens megfogalmazzák, milyen célt szeretnének elérni, majd az izomteszt segítségével a kineziológus kiválasztja a technikát, amely az adott stresszhatás oldásához szükséges. A korrekciók elvégzése után megbeszélik a változásokat, az elért eredményt rögzítik.

Mónika számos sikeres történetről tud beszámolni. „Egy fiatal lánynak a munkája során rendszeresen ki kellett állnia az emberek elé, hogy különféle prezentációkat tartson.
Hiába készült fel mindig lelkiismeretesen, amikor eljött a pillanat, mindig csődöt mondott, elakadt a hangja. Az izomteszt során kiderült, hogy mindez összefügg egy évekkel korábbi balesettel, amikor komoly sokkhatás érte. Megtörtént a negatív esemény miatti blokk oldása, és elvégeztünk egy pozitív programozási gyakorlatot, melynek során rögzítettük, hogy szerinte hogyan kellene zajlania egy tökéletes prezentációnak. Nem sokkal később a lány felhívott, és örömmel újságolta, hogy a nyilvános szereplése nagyon jól sikerült.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!