Friss hírek

2004.10.27. 12:29

Új védett műemlékek a fővárosban

Műemlékké nyilvánították a városligeti Műjégpályát, az Óbudai Gázgyár épületeit, a Dísz téri volt Honvéd Főparancsnokságot és az Eötvös gimnáziumot is.

BAMA

Védetté váltak az Országház utca felújított szakaszán, az üvegtetővel fedve látható középkori várfalmaradványok is. A városligeti Műjégpálya 1894-ben épült csarnokának építészeti, iparművészeti értékeit őrzi a rendelkezés. Most lett műemlék az 1910 és 1913 között Reichl Károly építészeti és Weisz Albert technológiai tervei alapján épült Óbudai Gázgyár épületegyüttese is, amelynél ipartörténeti, városképi és építészeti szempontok indokolták a védelmet.

A budai Vár utolsó háborús maradványa, a Dísz téri volt Honvéd Főparancsnokság is felkerült a védettségi listára. A Kallina Mór tervezte palotából ma már csak a földszint és az első emelet áll. Százötvenedik születésnapján műemlék lett az Eötvös József Gimnázium épülete is, amely Hild József tervei szerint készült el 1854-ben. A felsoroltakkal együtt nyilvánította védetté a kulturális örökség minisztere Alpár Ignác 1900 körül épült II. kerületi, Bolyai utcai villáját, annak kertjével együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!