Friss hírek

2004.11.12. 17:18

Demszky: Közvetlen EU-s pályáztatás a nagyvárosoknak

A főpolgármester szerint a nemzeti fejlesztési programok szintjén kell foglalkozniuk az EU tagországainak a nagyvárosok problémáival - Demszky ezt Bécsben jelentette ki, az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities keretében, a polgármesterek fórumán.

BAMA

A több mint 120  európai nagyvárost tömörítő Eurocities bécsi tanácskozássorozatán  mintegy 600-an - közöttük polgármesterek, önkormányzati vezetők,  európai uniós tisztségviselők - vettek részt. A fórum fontosságára  világít rá, hogy ma már Európa lakosságának mintegy 70 százaléka  városokban él, és a nagyvárosok speciális érdekeinek a megjelenítése  és képviselete az Európai Unió szintjén is mind fontosabbá válik.

Demszky a pénteki fórumon - amelyen Bécs, Bologna,  Budapest, Hága, Manchester, Lipcse, Ljubljana, Lyon és Pozsony  polgármestere vett részt - felhívta a figyelmet arra, hogy a  városokkal összefüggő európai uniós politika befolyásolására a  leghatékonyabb eszköz az Európai Parlamentben létrehozott képviselői  klub, amely a legmagasabb szinten felvállalta, hogy az európai  politikában megjeleníti a városi dimenziót. 

Tájékoztatást adott arról, hogy az Eurocities bécsi  nyilatkozatában támogatásról biztosították e parlamenti klubnak a  munkáját. A főpolgármester szerint a városoknak közvetlenül, tehát a  régióktól függetlenül is erőteljesebben kell megjelenniük az Európai  Parlament szintjén. Amellett érvelt, hogy a városok közvetlenül  pályázhassanak az uniós strukturális alapok forrásaira városi  feladatok támogatása céljából, például városrehabilitációra, városi  betelepülésre, a gettók felszámolására és egyéb programokra.

Demszky hangsúlyozta, hogy az EU-tagországok nemzeti stratégiai  programjaiban is meg kell jelenniük a városi kérdéseknek. Ez azt  jelenti, hogy a nemzeti fejlesztési tervek szintjén kell  foglalkozniuk a tagállamoknak a városi problémákkal. Hangsúlyozta  annak fontosságát, hogy a kormányok stratégiai szövetségesként  hallgassák meg az önkormányzati szövetségeket, amelyek a városok  véleménye alapján tudják megjeleníteni a speciális városi ügyeket,  például a városi gettók, vagy a nagyvárosi lakótelepi gondok  kezelésének a problémakörét. - Így lehet például a "panelprogram" is  a nemzeti fejlesztési programon keresztül olyan terveknek a része,  amelyek uniós támogatásokhoz juthatnak - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!