Friss hírek

2004.11.15. 15:49

Hiller István találkozója egyházi vezetőkkel

Főként az oktatás kérdéseiről, az egyházi iskolák jövő évi költségvetési helyzetéről volt szó Hiller István és az egyházak vezetőinek hétfői egyeztetésén, Budapesten.

BAMA

A kulturális miniszter a mintegy másfél órás megbeszélést követően újságíróknak elmondta, indítványozta, hogy az egyházi  iskolákban dolgozó pedagógusok státusza a továbbiakban is  közalkalmazotti legyen, az intézményeket megillető alapnormatíva  szerkezete egységes maradjon és a kiegészítő normatíva tekintetében  történjen érdemi, összegszerű elmozdulás.

Hiller István ugyanakkor hozzátette, hogy a kiegészítő  normatívát illetően annak mértékéről nem beszéltek. Kiemelte: vannak olyan részletek, amelyek végső kimunkálása az  Oktatási Minisztérium feladatköre, ezért hamarosan egyeztetni  szeretnének az oktatási tárcával.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház korábban több  formában is tiltakozott a jövő évi költségvetésről szóló  törvényjavaslat ellen, amely elvonásokat jelentene az egyházi  iskolák számára. Kilátásba helyezték, hogy az Alkotmánybírósághoz  fordulnak, ha a parlament a jelenlegi formában fogadja el a  tervezetet.

Hiller István miniszter lényegesnek, "a korábbi, a köztársaság  kormánya és az egyházak közötti feszültséget oldó", "nagyon emberi  hangvételű" megbeszélésnek nevezte az egyházi vezetőkkel folytatott  hétfői egyeztetést.

Közlése szerint sikerülhet olyan megállapodást kimunkálni, amely  "a viszonyt jóvá, rendezetté, rendezettebbé teheti" az egyházakkal. Erdő Péter bíboros, prímás katolikus oldalról is jelentősnek  nevezte a találkozót, hangsúlyozva, hogy érdemi előremozdulásra  látnak reményt.

Az esztergom-budapesti érsek kérdésre válaszolva közölte: a   megoldásnak azt tekintené, ha a rendszer a jelenlegi költségvetésnek  megfelelően működne tovább, ezért szükségesnek látják, hogy a jövő  évi költségvetés tervezetét módosítsák.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia  (MKPK) titkára leszögezte, hogy az egyház nem plusz támogatást, az  állami iskolákénál magasabb juttatást kér, hanem az egyenlő  finanszírozás érvényesítését.

Seregély István egri érsek, az MKPK elnöke azt mondta: nem  szeretnék, ha az egyházi iskolában tanító pedagógus "mostohagyerek"  lenne a többi pedagógussal szemben, "különbséget tenni közöttük  nincs törvényes alap".

Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke  hangsúlyozta: egyetértettek abban, hogy szeretnék kimozdítani a  holtpontról az ügyet. Reményét fejezte ki, hogy Hiller István  javaslata "működőképes" lesz.

A miniszter újságíróknak elmondta, nem csak oktatásról, hanem  más kérdésekről, így például az egyházak egészségügyi intézményeinek  rendszeréről is szó volt a megbeszélésen. Hozzátette, hogy az  oktatáson túl más témák esetében is kész az egyeztetésre.

A minisztérium által kezdeményezett találkozón jelen volt Gulyás  Kálmán, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős címzetes  államtitkára is.

Az egyeztetésen a katolikus és a református egyház vezetői  mellett részt vett Szebik Imre, az evangélikus egyház elnök-püspöke  és Frenkl Róbert országos felügyelő, valamint Heisler András, a  Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Zoltai  Gusztáv ügyvezető igazgató.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!