Friss hírek

2004.11.16. 16:35

Kötetek a magyarországi kisebbségi utónevekről

A magyarországi német kisebbség utónévkönyve után közös kötetben látott napvilágot a többi hazai kisebbség utónévjegyzéke; a Sprinter Kiadó gondozásában megjelent kiadványt kedden mutatták be Budapesten.

BAMA

A Magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek utónévkönyve tizenkét fejezetben, csaknem ezer oldalon, táblázatokba szedve közli  a kisebbségi utóneveket.

A kötet minden fejezetében található történeti áttekintés az  adott magyarországi nemzetiségre illetve etnikumra vonatkozóan.
A könyvbemutatón közreadott sajtóanyag szerint az országos  kisebbségi önkormányzatoknak ez év elejéig kellett elkészíteniük a  közgyűlésük által elfogadott utónévjegyzéket. 

Mint elhangzott, a roma közösség kicsúszott a határidőből és  csak júniusban adta le utónévjegyzékét. Az örmény kisebbség szakmai  anyaga ugyan elkészült, de arról a közösség önkormányzatának  közgyűlése nem döntött, így a könyvben szereplő névjegyzék nem  tekinthető hivatalosnak.

A német közösség már tavasszal kiadta saját utónévjegyzék  gyűjteményét. A mintegy 2500 nevet tartalmazó kötet a Magyarországi  Németek Országos Önkormányzatának gondozásában jelent meg.

Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal elnöke a  könyvbemutatón azt mondta, hogy a hazai közösségek utóneveit  tartalmazó két könyv több éves hiányt pótol.

Emlékeztetett arra, az országos kisebbségi önkormányzatok  közgyűlésének döntése határozza meg, hogy mely kisebbségi nevek  közül választhatnak a szülők.

Heizer Antal elmondta, hogy az általa vezetett hivatal mindkét  kiadványból "több ezres nagyságrendben fog (...) vásárolni és ingyen  eljuttatja a kisebbségi önkormányzatoknak és azon települések  jegyzőinek, polgármestereinek, ahol kisebbségi közösségek élnek. 

Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára  hangsúlyozta: az utónévtár a magyar kultúrát is gazdagítja. 
"A magyar kultúrának is része az, hogy az évszázadokon át  használt nevek fennmaradjanak, tovább éljenek, átöröklődjenek" -  mondta.

Ez egy nyitott lista, az országos önkormányzatok  kezdeményezhetik új nevek felvételét az utónévjegyzékbe - mutatott  rá a politikus.  
Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának  elnöke hangot adott azon véleményének, miszerint vagy liberalizálni  kellene az utónévadást vagy egyértelműbbé kellene tenni az erre  vonatkozó szabályozást.

"A dolog lényege arról kell, hogy szóljon": az adjon kisebbségi  utónevet a gyermekének, aki magát valamely kisebbséghez tartozónak  vallja - mondta.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!