Friss hírek

2004.12.09. 14:22

A PISA-felmérésből az látszik, hogy hiba volt a diákok óraszámának csökkentése

A PISA-felmérés eredményéből az látszik, hogy elhibázott volt a diákok kötelező óraszámának csökkentése,

BAMA

Ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a képviselőkhöz fordul, hogy ne támogassák a  költségvetési törvényen keresztül a közoktatási törvény módosításait  - közölte a PDSZ elnöke.

"Következetlen oktatáspolitika az, illetve az átgondolás teljes hiányára vall, hogy miközben az oktatási kormányzat az  oktatási intézmények (óvodák, iskolák) felelősségéve teszi a diákok  esélyegyenlőségének növelését, ezzel egy időben csökkenti az  intézményen belüli lehetőségeket, az intézményen kívüli  tevékenységek finanszírozását (...) és mindezzel együtt csökkenteni  igyekszik a feladatot ellátó dolgozók számát, feladatkörüket  növelve" - tartalmazza Kerpen Gábor közleménye. 

Az érdekvédő szerint sokatmondó javaslat az, amely a  közoktatásban már elvileg sem tartaná meg a feladatfinanszírozást.  Mint közölte: eldönthetné már a kormány, hogy spórolni akar, vagy  javítani az esélyegyenlőségen.

Kerpen Gábor tudatta azt is: a PDSZ tiltakozását jelezte és  fellép a költségvetési törvénytervezetben szereplő pedagógusokra  vonatkozó új szabályozás törvénybe iktatása ellen.

A tavalyi módosítás, ami az Alkotmánybíróság előtt van,  többlettanításra teszi kötelezhetővé a pedagógust. A jelenlegi  módosítás még ezen is túltesz azzal, hogy a heti 40 munkaórában  kötelezően, alapvetően külön díjazás nélkül, vagyis ingyen további  feladatok ellátását teszi elrendelhetővé. 

A PDSZ szerint ezen feladatok olyan jellegűek, amelyek külön  munkakört igényeltek eddig - és igényelnének a jövőben is. Kizárólag  spórolás miatt vezetne be a kormány olyan jogszabályt, amely árt a  diáknak is, hiszen megszüntetné a diákmozgalmat segítő feladatkört,  amely a demokráciára nevelés eszköze és eddig önálló volt, a  szabadidő-szervezői feladatkört, amelyre mind a diáknak, mind az  oktatási intézménynek szüksége van. Ennek megszüntetése  veszélyezteti a nevelést - vélte Kerpen Gábor.

Az igazgatóhelyettesek számának csökkentést célzó  elfogadhatatlan javaslat miatt a pedagógusnak kell a jövőben az  igazgatóhelyettes feladatának egy részét is ellátnia ingyen, a  munkaidején belül.

A PDSZ úgy ítéli meg, hogy a kormány ellehetetleníti az alapfokú  művészetoktatást, hiszen csökken a finanszírozás, másrészt a jövőben  semmilyen szinten (települési önkormányzat, megye, főváros) sem lesz  kötelező a fenntartás. Ez a művészetoktatás végét jelentheti. 

"A PDSZ és javaslatára a Közoktatás-politikai tanács (8  szereplős) ezen törvénymódosítások visszavonását követelte - két  ízben - és követeli. Süket kormányzati fülekre találtunk. A kormány  nincs tekintettel a partnerek álláspontjára, amely szakmai  kérdésekben külön egyeztetést és nem erőből való politizálást kíván"  - írta az érdekvédő közleményében.

A felmérésről bővebben itt olvashat!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!