Friss hírek

2004.12.14. 15:57

Egér klónozására készülnek Gödöllőn

Klónozott állat létrehozásán dolgozik egy gödöllői tudóscsoport, a különleges biotechnológiai eljárással, mesterséges úton várhatóan a jövő évben készül el az első egér - közölte Dinnyés András professzor, a kutatócsoport vezetője kedden.

BAMA

A Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ csoportvezetője  elmondta: EU-s Wellcome Trust hazai támogatással,  húsz fővel dolgozik a feladaton, amelynek eredményeként a petesejt  magját egy másik egyed testi sejtjéből származó, genetikailag  módosított sejtmaggal helyettesítve  új élőlény születhet. Ily módon  lehetővé válik mesterséges úton sorozatban "gyártható" transzgenikus  egerek technológiai rendszerének kimunkálása.

Az eredmény nagy segítségül szolgálhat az orvosi kutatásokhoz.  A kísérleti alanyként felhasznált klónozott egerek sokaságánál  egy-egy gén célzott megváltoztatásával  a kutatók közelebb  kerülhetnek a különféle betegségeket kiváltó genetikai alapok jobb  megértéséhez - tette hozzá.
 
A klónozással létrehozandó kísérleti egerek többek közt az  immunrendszer megbetegedéseinek és a korai magzatelhalás okainak  feltárásához jelentenek új lehetőséget a tudomány számára - hívta  fel a figyelmet a professzor. 

A gödöllői intézet kutatócsoportja klónozott nyúl előállítását  is tervbe vette. Erre az állatra ezért esett a választás, mert  általa az érrendszeri megbetegedések genetikai tényezői válhatnak  könnyebben felderíthetővé, márpedig e betegségcsoport a halálokok  egyik leggyakoribbja. 

A továbbiakban esetleg patkány, sertés, vagy  szarvasmarha  klónozására is kiterjed majd a tudományos munka. 
Dinnyés András azt is elmondta, hogy a gödöllői intézeten kívül    jelenleg Skóciában, Belgiumban és Franciaországban végeznek  hasonló, egerek és nyulak klónozását célzó kutatásokat. 

"Ember klónozását hazánkban a törvény tiltja, ami helyes is,  hiszen az etikai megfontolások mellett, a tudomány mai állása  szerint az ilyen módon születendő csecsemők döntő többsége torzan  jönne a világra, ennek elősegítése pedig eleve felelőtlenség lenne a  tudósok részéről" - tette hozzá.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!