Friss hírek

2004.12.22. 13:49

Három év után ismét vágják a nádat a Balatonon

Három év kihagyás után ezen a télen ismét vágják a nádat a Balatonon - közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Kirendeltségének helyettes vezetője.

BAMA

"Az elmúlt években, a tó alacsony vízállása miatt, természetvédelmi okokból tilos volt a nádaratás" - mondta Hanga  Csaba, hozzátéve: azonban nem csak a nádvágás újbóli engedélyezése  változás a korábbiakhoz képest, hanem az is, hogy most először  közbeszerzési eljárás keretében pályáztatták meg a munkát.

Beszámolója szerint ez azért jelentős változás, mert korábban a  megbízó, azaz a vízügyi szakhatóság szabta meg az árat, most viszont  a pályázók tehettek ajánlatot arra, hogy mennyiért vállalják egy  hektár nád levágását. 

A munkára 15-en vettek ki pályázati anyagot, közülük 8  vállalkozó adta be a pályázatát a leadási határidőig, azaz december  21-ig, a kiértékelés még tart.
Elmondása szerint a költségvetés 11 millió forintot biztosított  erre a célra, ami hozzávetőleg 200 hektár nád levágásához elegendő.

A szakember elmondta: a Balaton mintegy 1200 hektárnyi felületén  található nádas, amelyből 400 hektár természetvédelmi okokból  védett, azaz nem aratható, a többit azonban célszerű lenne minél  nagyobb területen levágni. Kivált most, a három éves kihagyást  követően, hiszen ennyi idő alatt a nád elöregedett, megrohadt,  különböző gombákkal fertőződött - fűzte hozzá.

Hanga Csaba kifejtette: az aratás szempontjából szóba jöhető  nádas 60 százalékának learatását már nagyon jó eredménynek tartanák,  ennek azonban a pénzügyi lehetőségek ismeretében negyede valósulhat  meg az idén. 

A közbeszerzési pályázatot a vízminőség védelmének érdekében,  úgynevezett tisztító nádaratásra írták ki - közölte Hanga Csaba.  Hozzátette: a szerződéskötést követően akár napokon belül  elkezdődhet az aratás, jég hiányában először a parti részeken. 

A kirendeltség helyettes vezetője elmondta: a Balaton-felvidéki  Nemzeti Park Igazgatóság előírásai szerint a szakszerű nádaratásnál  fontos szabály, hogy a tövek nem kerülhetnek a víz alá - legalább  negyven centiméteres tarlót kell hagyni -, ellenkező esetben ugyanis  a nád kipusztulhat.

Azzal is számolniuk kell a vállalkozóknak, hogy  a munkát február végéig be kell fejezni, ugyanis akkor térnek vissza  a költöző madarak, s akkor már nem szabad őket ezzel zavarni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!