Friss hírek

2004.12.21. 09:47

Jane Goodall csimpánzkutató Budapesten

Jane Goodall a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezetének elnökségi ülésére érkezett Budapestre. A híres csimpánzkutató a fővárosi állatkertben látható kis csimpánzt, Polát is örökbe fogadta magyarországi tartózkodása során.

BAMA

Jane Goddall neve nem ismeretlen azok számára, akik a természet iránt érdeklődnek. A világszerte ismert kutatónő a világ legtekintélyesebb csimpánzkutatója, akinek nevét a gombei csimpánzok viselkedésének vizsgálata tette világhírűvé. Számos könyve jelent meg, ezek közül több magyar nyelven is napvilágot látott.

Tudományos eredményei mellett a környezettudatos szemlélet formálásában, különösen az ifjúság természetszeretetre nevelésében kifejtett tevékenysége is óriási jelentőségű.

Ma már nem is annyira a csimpánzok kutatására áldozza idejét, hanem a gyerekeket, a fiataloknak bátorítja arra, hogy egy új, jobb világ elérésén dolgozzanak – a saját környezetükben végrehajtott kisebb programok által.

Éppen ezért alapította meg 1991-ben a Jane Goodall Intézet egy alszervezeteként, a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózatot. Az eredetileg Tanzániára korlátozódó kezdeményezés mára programmá, filozófiává érett, és a hálózat immár az egész világon mozgósítja a fiatalokat. Napjainkban kb. 9000 aktív Roots & Shoots-csoport létezik 87 országban, több mint 100.000 gyermekkel és fiatallal.

Azért, hogy világszerte bátorítsa a hálózat aktivistáinak munkáját, Jane Goodall évente mintegy 300 napot utazik. A tavalyi évben már járt Magyarországon is, két előadást is tartott telt ház előtt.

December 20-án, hétfőn nem előadást tartott, hanem a hálózat magyarországi szervezete, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökségi ülésén vett részt. Az esemény helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert volt, amely egyébként a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezeteinek együttműködő partnere.

A program szerint először Szalkai Tímea, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke tartott rövid beszámolót a magyarországi tevékenységről, majd Jane Goodall szólt a nyilvánossághoz. Az esemény részeként Jane Goodall, és a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezete jelképesen örökbe fogadta Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!