Friss hírek

2004.12.30. 10:08

Január 12-én temetik Bessenyei Ferenc színművészt

Bessenyei Ferenc Kossuth-díjas színművész temetése január 12-én 14.00 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóirodája.

BAMA

A búcsúzóknak egy-egy virág elhelyezésére 13.00 órától nyílik módjuk a ravatal előtt a Makovecz-teremnél.

A kétszeres Kossuth-díjas színészt, Kiváló művészt, a Nemzeti Színház örökös tagját, A nemzet színésze cím kitüntetettjét hétfőn, 86 éves korában érte a halál.

Bessenyei Ferenc pályafutása során drámai hősöket és komikus karaktereket egyaránt megformált. Színpadra lépett a többi között Bánk bánként, alakította Peer Gynt, Galilei és Othello szerepét. Játszotta Ádámot a Tragédiában, megformálta Kossuth szerepét Illyés Gyula Fáklyaláng című drámájában. A Hegedűs a háztetőn című musicalben a tejesembert, Tevjét játszotta-énekelte.

A magyar színházművészet meghatározó alakja volt. Gyönyörű orgánuma, szuggesztív egyénisége, elementáris szerepformálása, intellektuális ereje kitűnően érvényesült a klasszikus hősök megformálásában színpadon és filmen egyaránt. Színházi alakításai mellett mintegy száz filmben és tévéjátékban volt főszereplő.

Bessenyei Ferencet Kossuth-díjjal tüntették ki 1953-ban és 1955-ben; Érdemes, majd Kiváló művész lett 1954-ben, illetve 1970-ben. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki 1994-ben, a nemzet színészévé választották 2000-ben.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!