Friss hírek

2004.12.21. 08:46

Magyar zászló loboghat a Déli-sarkon

Másodszor is történelmet írhat Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán kettőse. Áprilisban ők voltak az első magyarok, aki részben gyalogszerrel jutottak el az Északi-sarkra, januárban pedig elsőként tűzhetik ki a piros-fehér-zöld zászlót a Föld legdélibb pontján.

BAMA

A páros december 30-án Bécsből indul Madridba, az új évet azonban már Chilében fogják köszönteni. Kétnapos akklimatizálódás és orvosi vizsgálatok után a világ egyik legforgalmasabb expedíciós bázisáról, Punta Arenasból indulnak az Antarktiszra. Négyórás repülőút vár rájuk a 89. déli szélességi fokig. Innen kell megtenni egy szélességi kört, 111 kilométert a Déli-sarkig. Ez optimális esetben tíz-tizenkét napig tart, de előfordulhat, hogy vihar miatt az utazók napokig nem jöhetnek ki a sátorból.
Velük tart három, egyelőre ismeretlen társuk, akikkel így megosztozhatnak a tízmillió forintos költségeken. Az első akadályt mindjárt a Drake-átjáró fölötti átkelés jelentheti: az időjárás kiszámíthatatlan, gyakoriak a viharok, könnyen lehet, hogy két-három hetet is várnia kell az expedíciónak (a többszöri próbálkozás benne van a költségekben, de egy hónapi sikertelen próbálkozás után törlik az utat).
(Részletek a keddi Reggelben.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!