Friss hírek

2004.12.31. 08:43

Változó környezetvédelmi szabályok

Elektronikus hulladékokra kiterjedő és visszaváltható csomagolásokat ösztönző termékdíj-rendszer, igazságosabb víz-, csatorna- és szemétdíj-elszámolás, valamint zajtérkép-készítési kötelezettség jár együtt azokkal a környezetvédelmi jogszabályokkal, amelyek január elsején lépnek hatályba.

BAMA

Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy szombaton a   környezetvédelmi szabályozást tekintve egy törvény, öt  kormányrendelet és hat miniszteri rendelet, illetve szabálymódosítás  válik hatályossá. "A jogszabályok közül négy érdemi jellegű, a többi  csupán technikai változtatás" - mondta a helyettes államtitkár.

Módosul a termékdíjakról szóló törvény és az azzal kapcsolatos  kormányrendelet. Ennek alapján a hulladékgazdálkodási jogszabály  kiterjed az elektromos és elektronikus termékekre, a visszaváltható  üvegek pedig a jelenleginél nagyobb arányban jelenhetnek meg a  piacon.

Az eddig csomagolóanyagokra, gumiabroncsokra,  hűtőberendezésekre, hígítókra és oldószerekre, üzemanyag és egyéb  kőolaj-termékekre, akkumulátorokra, valamint reklámhordozó papírokra  vonatkozó termékdíj-rendszer a gyártók és importőrök hulladékokká  vált termékeinek kezelését szolgálja az általuk befizetett díjakból. 

A január elsejei módosítással a hígítók és oldószerek kikerülnek  a rendszerből, s ezentúl a gyártók és az importőrök maguk  gondoskodnak a visszagyűjtési és hasznosítási arányok  teljesüléséről. 
A termékdíj-törvénnyel összefüggő kormányrendelet-módosítás  révén január elsején megjelenik az italcsomagolásokra és  reklámszatyrokra kivetett darabalapú termékdíj. A szabályozásban  szereplő díjtételek várhatóan ösztönzik az italospalackok és dobozok  újratöltését, valamint a műanyag zacskók használatának  minimalizálását. 

A palack és dobozos termékek kibocsátói 2004-hez képest 2005-ben  nem forgalmazhatnak kevesebb eldobható terméket, különben a  teljesítés hiányának arányában további díjtételeket kötelesek  fizetni.

Kormányrendelet-módosítással válik igazságosabbá januártól a  víz- és csatornadíj-fizetés eddigi gyakorlata. Kéttényezős  elszámolási rendszert vezetnek be az állami tulajdonú öt  víziközmű-szolgáltató társaság 355 településen. Az önkormányzati  tulajdonú cégek nagy részénél egyébként már eddig is működött a  kéttényezős elszámolási rendszer.

Az állami tulajdonú szolgáltatók területén élő egymillió lakos  számára január elsején a telefonszámlázási-rendszerhez hasonló  elszámolási struktúra valósul meg, amely rendelkezésre állási  alapdíjat és a fogyasztott mennyiség után fizetendő vízdíjat határoz  meg. Ez lehetővé teszi azt, hogy az idényfogyasztók arányosan vegyék  ki részüket a víz-közművek fenntartási költségeiből.

Eddig az egytényezős, vagyis csak a tényleges fogyasztás alapján  felszámított víz- és csatornadíjak esetében az idényfogyasztókra eső  egész éves hálózat-fenntartási költséget is a települések állandó  lakosai fizették meg. Az új rendszer főként a Balatonnál élőknek  jelent majd könnyebbséget.

A szennyvízszállítás díjazása is igazságosabbá válik 2005.  január elsején. Egységesül a szippantással, illetve a  csatornahálózaton keresztül elszállított szennyvíz díja. 

Eddig a rendszer úgy működött, hogy csak a csatornahálózatra  kötött háztartások fizettek csatornadíjat a felhasznált vízmennyiség  után, szombattól a szennyvízszippantást is a felhasznált  vízmennyiség után kell fizetni.

További változás, hogy a háztartási szilárd hulladékot januártól  nem csak a 120 literes kukák alapján számolják el, hanem lehetőség  nyílik 60 literes kukák után is fizetni. Ezzel főként a kevés  szemetet kidobó nyugdíjasok számára válik igazságosabbá a rendszer.

Miniszteri rendelet jelenik meg január elsején a zajtérképekre  vonatkozóan. A jogszabály a szennyezettség mértékét bemutató  részletes digitális térképek készítéséhez alkalmazott számítási és  vizsgálati módszereket ismerteti. Az EU az önkormányzatok számára  legkésőbb 2012-ig előírja zajtérképek elkészítését.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!