Friss hírek

2005.01.17. 10:24

Gyermekvasutas tanfolyam indul

2005. február 5-én szombaton ismét gyermekvasutas tanfolyam indul. A négyhónapos tanfolyamot elvégző pajtások 2005 júniusától önálló – felnőtt vasutas dolgozók felügyelete melletti – gyermekvasutas szolgálatot láthatnak el a Gyermekvasúton.

BAMA

A tanfolyam reggel 9:00 órakor beiratkozással kezdődik a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben. Le kell adni a kitöltött jelentkezési lapot, amelyen a szülő mellett az iskola is hozzájárul a tanfolyam elvégzéséhez és a későbbi szolgálatba járáshoz, valamint a háziorvos igazolja a jelentkező orvosi alkalmasságát. A jelentkezéskor az egyik szülő írásban nyilatkozatot tehet arról, hogy a pajtás a tanfolyamos napok végén felnőtt kíséret nélkül hazaengedhető-e.

A beiratkozást követően a gyerekek megismerkednek a gyermekközösséget irányító ifivezetőkkel és tanfolyamos társaikkal. A szülők részére a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány vezetői körülbelül egyórás szülői értekezletet tartanak. Ismertetik a tanfolyam időbeosztását, a képzéssel és a majdani gyermekvasutas szolgálatokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Mint minden szombati tanfolyamos napon, az első alkalommal is délutánig tartanak a foglalkozások. A Gyermekvasút a Moszkva térre történő visszaérkezésig vállalja a gyerekek felügyeletét. Az érkezés pontos időpontját – előreláthatólag 16:00-17:00 óra közötti időpont – a szülői értekezleten hirdetik ki.

A beiratkozott gyerekeket a létszám és a különböző igények figyelembevételével 20-25 fős tanfolyami osztályokba osztják. A jelentkezési lap leadásakor a gyerekek jelezhetik, hogy az egy iskolából érkező társaikkal, testvérükkel, barátaikkal egy osztályba szeretnének-e kerülni. A kívánságokat a beosztás elkészítésekor figyelembe veszik.

Az első nap hátralévő részében a gyerekek a tanfolyami oktatókkal és tantárgyakkal ismerkednek. Könyveket és füzeteket a Gyermekvasúttól kapnak, íróeszközt (két darab golyóstollat és legalább hatdarabos színes ceruza- vagy filctoll-készletet) a gyerekek hozzanak magukkal.

A nap végén közösen végigutaznak a Gyermekvasút vonalán, valamint rövid sétát tesznek a környék valamelyik nevezetességéhez, ha azt az időjárási körülmények ezt megengedik. Ezért fontos, hogy a gyerekek a rövid erdei kirándulásra is alkalmas öltözetben, tehát rétegesen öltözve és zárt cipőben jöjjenek el az első tanfolyami napra. A kirándulásra innivalót, a továbbutazáshoz érvényes BKV bérletet vagy két darab BKV vonaljegyet a gyerekek hozzanak magukkal.

A tanfolyam négy hónapig tart. Egyik héten pénteken délután elméleti órákat tartanak a MÁV Rt. Baross Gábor Oktatóközpontban (régi nevén: Tisztképző Intézet) a Budapest VIII. kerület, Luther utca 3. szám alatt. Másik héten szombaton reggeltől délutánig gyakorlati foglalkozások lesznek a Gyermekvasút állomásain és a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben. A gyakorlati napokat közös játékkal és a Budai-hegység különböző pontjaihoz tett kisebb erdei sétákkal teszik változatosabbá.

A képzés végén a gyerekek vizsgát tesznek a tanfolyamon elsajátított szakmai ismeretekből. Ezt követően a tizenöt gyermekvasutas csoport egyikéhez kerülnek. Első öt szolgálatukban tanulóként, azt követően önállóan látnak el különböző – minden alkalommal másik – szolgálati beosztást. A pajtások ünnepélyes avatása 2005. június 11-én lesz.

A tanfolyamra azok a gyerekek jelentkezhetnek, akik:

– az általános iskola 4-6 osztályába vagy ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak;
– legalább jó (4,0) az iskolai tanulmányi eredményük;
– szüleik engedélyével rendelkeznek;
– iskolájuktól beleegyezést kaptak;
– megfeleltek az orvosi alkalmassági vizsgálaton.

A tanfolyam gyakorlati napjain a gyerekek tízórait, meleg ebédet, valamint uzsonnát kapnak. Az étkezésért összesen 6000 Ft térítési díjat kell fizetni. A tankönyvek, füzetek és egyéb segédeszközök árát, valamint a képzés díját a Gyermekvasút állja. Később, a szolgálatos napokon a gyerekek teljes ellátása díjmentes.

Abban az esetben, ha a jelentkező a beiratkozás napján a kitöltött jelentkezési lapot nem tudja leadni, megkezdheti a tanfolyamot, és a jelentkezési lap leadását később pótolhatja. Az étkezési hozzájárulás későbbi vagy két részletben történő befizetésére is van lehetőség.

A jelentkezési lap weblapunkról letölthető vagy kinyomtatható. Kérésre e-mailben, faxon vagy postai úton kérhető a Gyermekvasút vezetőségétől.

A gyermekvasutas tanfolyammal kapcsolatban bővebb információ kérhető a Gyermekvasút vezető oktatójától az mailto:[email protected]?subject=gyermekvasutas tanfolyam e-mail címen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!