Friss hírek

2005.01.13. 00:00

Hőguta és hideg a panelban

Őrült pazarlás folyik a táv- és központi fűtéses lakásokban. Sokfelé nyári hőségtől szenvedneka lakók, míg mások fáznak. Lakásonként százezer forintért megoldható lenne a probléma.

Vajta Zoltán

Kisjuhász Béla Budapest egyik panellakásában él. Télen a szobában olyan nagy a hőség, hogy akkor is szellőztetni kell, ha odakint fagyos az idő. A radiátorokat nem lehet elzárni. Ugyanabban a házban, pár emelettel feljebb télen fáznak a szomszédok. Mindenki ugyanannyi fűtésszámlát fizet havonta.
Sturdik Miklós, a Főtáv Rt. szóvivője azt mondja, nem a házak fűtési rendszerével van baj. Régen úgy építették a panelházak többségét, hogy az egyes szobák radiátorait egy fűtőhurokra kötötték rá. – Úgy kell elképzelni, hogy az egymás feletti szobák radiátorai egy közös csőre csatlakoznak. Ebben a csőben kering a víz, ami egyforma mennyiségű energiával fűti a melegebb és a hidegebb lakásokat – mondta a szóvivő.
A legfelső emeleti és a házak szélén, sarkain lévő lakásokból szökik leginkább a meleg a rossz szigetelésű betonfalakon át.
A földszinti lakásokban is hűvös lehet, ha a lépcsőház ajtaját gyakran nyitogatják. Azért, hogy ne fagyjanak meg a szélső lakásokban, annyi energia kell, amely a jobb fekvésű lakásokat túlfűti. A budapesti távfűtött lakások egyharmadában nem lehet szabályozni a hőfokot a radiátorral.
Mintegy százezer forintból át lehet alakítani és fel lehet újítani ezeknek a lakásoknak a fűtési rendszerét. Így megszűnhet a hőség és a didergés a panelokban. Továbbá a fűtésszámla is alacsonyabb lesz, mert nem kell feleslegesen kiszellőztetni a meleget. A panelházaknál tovább rontja a helyzetet, hogy ezeknek az épületeknek elavult a szigetelése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!