Friss hírek

2005.01.10. 10:42

Újabb régészeti feltárások az M0-ás nyomvonalán

Az idén folytatódnak a megelőző régészeti feltárások a főváros közelében a továbbépülő M0-ás, Budapestet elkerülő körgyűrű nyomvonalán; a megmentett leletekből 2006-ban nagyszabású gyűjteményes kiállítást terveznek Szentendrén - közölte Simon László hétfőn.

BAMA

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője elmondta: tavaly 26 helyszínen, hozzávetőleg 6.700 régészeti objektum került a  letakarított földtakaró alól a napvilágra a körgyűrű keleti  szektorának előkészítő talajmunkái során, elsősorban Gyál, Vecsés  közelében. Ez évben a régészek Üllő, Magló, Ecser mellett fejezik be  az elkezdett munkát. 

Hangoztatta: a feltárt ősrégi települések, házak, műhelyek,  temetők, használati tárgyak újabb ismeretanyagot jelentenek arról,  hogy miként éltek, boldogultak a valaha itt élt elődeink. 

Megemlítette az Ecser mellett feltárt szarmata kori, 1.500 évvel  ezelőttről származó, megtalált fazekas telepet, edényégető kemencét,  amely a hunok uralma alá került, eredetileg nomád életmódra  berendezett kézműves csoport életébe ad betekintést.    Ugyancsak  kuriózumnak számít a Vecsésnél előkerült bronzkori öntőminta is,  általa a szakemberek az akkori szerszámkészítés rejtelmeihez  kerülhetnek közelebb - tette hozzá az igazgató. 

Ebben az évben az útépítés az M0-ás északkeleti szektoránál is  beindul, ennek megfelelően Nagytarcsa, Szigetmonostor, Budakalász  közelében folytatódik a megelőző régészeti feltárás. Mivel itt is  több kilométer hosszúságban, 60-80 méter szélességben távolítják el  az évszázadok óta érintetlen felső talajrétegeket az ásatási  technikusok, munkások, várhatóan nagy értékű leletanyag újabb  sokaságát teszik láthatóvá, megfoghatóvá az ős-, réz-, bronz,  Árpád-korból, egyfajta keresztmetszetét adva a fővárosi  agglomerációban a múlt történetének - hívta fel a figyelmet Simon László. 

Ezeket az értékeket hat régészeti stáb gyűjti össze, rendszerezi, dokumentálja, s java részét a közeli múzeumokban  állítják majd ki, hogy a nagyközönség számára is hozzáférhető  legyen. Jövőre Szentendrén külön kiállítást is rendeznek a  leletanyagból. Mindez növelheti a Budapest környéki kulturális  idegenforgalom vonterejét, hiszen a most elkészült összesítés  szerint már tavaly is 130 ezren tekintették meg az igazgatóság  bemutatóhelyeit Pest megyében - húzta alá az igazgató.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!