Friss hírek

2005.02.10. 13:33

Az erős forint nem a gazdaság érdeme a jegybank volt elnöke szerint

A forint árfolyama elszakadt a gazdaság teljesítményétől - hangzott el a Magyar Gyáriparosok Szövetségének rendezvényén Bod Péter Ákos. Bár a találkozó címe az volt, hogy „Kinek mi az ideális forintárfolyam", ilyent nem sikerült meghatározni.

BAMA

Viccesen azzal kezdték a forint árfolyamáról rendezett vitát a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségében, hogy a két előadótól, Bod Péter Ákostól és Surányi Györgytől egy ideális forintárfolyamot kértek. És hogy mennyire nem egyszerű erre a válasz, azt bizonyítja, hogy egyik előadó sem mondott számot.

Nem is lett volna szerencsés, hiszen a vállalatvezetők már többször jelezték, hogy az exportőrök számára a jelenlegi árfolyam túl erős. Bod Péter Ákos egyetemi tanár azonban azt is hozzátette: a régióban mindenütt erős a nemzeti valuta, a lengyel zloty, a szlovák korona is, de míg ezek változékonyak, a forint stabilan erős és ez legalább kiszámíthatóságot jelent.

Az is igaz, hogy mára a nemzeti valuta erősödése elszakadt a gazdaság teljesítményétől, és ahogy Bod Péter Ákos fogalmazott, az erősödés érdemeinken felüli. Ennek oka pedig, hogy a külföldiek élvezik a magas kamatot és hisznek abban, hogy nem sokára pénzüket euróban kapják vissza.

Surányi György volt jegybankelnök az inflációról szólva arról beszélt: örülhetnénk az alacsony inflációnak, de szerinte ez művi eredmény, annak a következménye, hogy adminisztratíve szorítják vissza az inflációs feszültséget, tartják alacsonyan a gázárakat, az energiaárakat, a gyógyszerárakat. Ezeket a költségvetés finanszírozza, és ez az ára jelenleg az alacsony inflációnak. Szerinte a lefojtott inflációs feszültséggel később még majd szembe kell nézni.
 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!