Friss hírek

2005.03.11. 09:40

Művészetek Palotája - ünnepélyes megnyitó hétfőn

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi gálakoncertjével és a Ludwig Múzeum új otthonának átadásával hétfőn nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Művészetek Palotája - jelentette be Demján Sándor, az építő TriGránit Fejlesztési Rt. elnöke csütörtökön.

BAMA

"A magyar kultúra védelmének jegyében" működik majd ez a 31 milliárd forintból megvalósult létesítmény - mondta Demján Sándor, hangsúlyozva, hogy "a kultúra hihetetlenül jövedelemtermelő lehet a nemzetgazdaság szempontjából".

Demján Sándor az Operaház egykori megnyitásának jelentőségéhez hasonlította a három év alatt felépült Művészetek Palotája átadását. Mint mondta, az utóbbi száz évben nem létesült hasonló intézmény Magyarországon, és az épület által képviselt multifunkcionális modellt Európában és a világon sok helyen meg fogják ismételni.

A kulturális minisztérium képviseletében a tárcavezető, Bozóki András franciaországi távollétében Benedek András közigazgatási államtitkár azt mondta, a világszínvonalat képviselő épületegyüttes korszakos változást hoz a magyar kultúrában.

Randevú a művészettel - ezt választották a Nemzeti Színház tőszomszédságában, a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél felépült komplexum jelmondatává, amely a kulturális központ alapkoncepcióját, a művészeti ágak együttes jelenlétét is hivatott tükrözni.

A létesítmény megteremtőit az a gondolat vezette, hogy Budapesten álljon Európa új kulturális fellegvára. A grandiózus terek és a legkorszerűbb technika adott ahhoz, hogy a palota hagyományőrző, egyben kísérletező legyen: egyszerre jelenjen meg benne a klasszikus zene, az opera, a tánc, a dzsessz, a világzene, az igényes pop és a képzőművészet - olvasható az intézmény háttéranyagában.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán vezényli a hétfői nyitókoncerten, ahol Beethoven Házavatás-nyitányát, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét, Bartók Béla és Kocsis Zoltán három zenekari darabját, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát hallhatja a közönség. Közreműködik a Nemzeti Énekkar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Ránki Dezső zongorázik, Kiss B. Attila énekel.

Az ünnepélyes megnyitóra a több száz meghívott külföldi vendég között Budapestre érkezik a világhírű spanyol tenor, José Carreras, aki aznap délután "beénekli" a kiváló akusztikájú koncerttermet.

Hétfőn, a gálakoncert előtt nyílik meg a budavári palotából új, dél-pesti otthonába költözött Ludwig Múzeum, ahol másnaptól Feszített művek címmel a múzeum saját gyűjteményéből, valamint A modernség talánya címmel nyílik tárlat, utóbbin a világ leghíresebb modern és kortárs művészeti gyűjteményei közé tartozó párizsi Pompidou-központ műtárgyaiból látható válogatás.

A Duna-felőli szárnyban, három szinten berendezett múzeum továbbra is "a nemzetközi és hazai élvonal párhuzamos bemutatását" tűzi célul.

A Művészetek Palotája a Nemzeti Filharmonikusok és a Ludwig Múzeum mellett a Nemzeti Táncszínháznak nyújt majd állandó otthont. A Fesztivál Színház Claudio Monteverdi első operája, az Orfeo bemutatásával szerdán nyitja meg kapuit magyar és külföldi zenei kiválóságok közreműködésével.

A nyitó napon, az esti ünnepi koncert előtt Bozóki András kultuszminiszer és Demján Sándor a Művészetek Palotája létrehozásáért állami elismeréseket, illetve kitüntetéseket ad át.

A Művészetek Palotájában vasárnap és hétfőn nemzetközi konferenciát rendeznek kulturális intézetek vezetőinek részvételével. A tanácskozás témái között szerepel a közönség- és programszervezés, a műfajok egyensúlyának problémája. A szakemberek megvitatják a finanszírozás kérdéseit, a köztámogatás és a magánszféra viszonyát, továbbá a nemzetközi trendeket.

A Magyar Posta Rt. alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Művészetek Palotája megnyitását. Az ötszáz forint névértékű, nyolcvanezer példányban forgalomba kerülő blokk bélyegképén a hangversenyterem perspektívája látható - tájékoztatott Szivi László vezérigazgató-helyettes csütörtökön.   

Benedek András kulturális államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: az államnak a költségvetésben eredetileg tervezett összeg (97,9 milliárd forint) háromnegyedét (73,54 milliárd forintot) kell csak fizetnie az intézményért a harminc évre szóló, úgynevezett PPP beruházási-működtetési konstrukcióban, amelyet a miniszter hamarosan aláír a partner konzorciummal. (Ebben a konstrukcióban túlnyomórészt a magánbefektető viseli az építési és üzemeltetési kockázatot.)

Mint kifejtette, a szerződés értelmében a tárca idén 2,2 milliárd forintot fizet a konzorciumnak, ezenfelül a ház szakmai működtetésére, a programokra további 2,5 milliárd forint jut.

Kiss Imre, a minisztérium által létrehozott Művészetek Palotája Kft. vezérigazgatója szerint az előirányzott összeg elegendő lesz az üzemeltetésre, a szakmai működtetésre és a produkciókra. Egyúttal reményét fejezte ki: a minőségi programok vonzani fogják a közönséget, és az intézmény hosszabb távon is látogatottá válik.

Az épületben étterem, bár, könyvtár és médiatárral felszerelt archívum, könyvesbolt, valamint civil szervezetek irodái is helyet kapnak.

Mint a Duna-parti intézmény ismertetőjében olvasható, az új Millenniumi Városközpont első fejlesztési üteme 2005-ig tart, a második ütemben egy olyan főépület felépítése szerepel, amelyben egy konferenciaközpont, egy kaszinó és egy gyógy- és rekreációs célokat szolgáló fürdő kap helyet. A főépület melletti déli saroktelken a tervek szerint egy multifunkcionális kiállítási épület, északra pedig több szálloda áll majd.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!