Friss hírek

2005.04.14. 17:58

Kullancsveszély

Az ÁNTSZ a kullancsok által terjesztett betegségekre nem csak a kirándulók figyelmét hívja fel.

BAMA

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy a kóbor kutyák az erdőkből nagy távolságra "utaztatják" a kullancsot, ami aztán fűben, bokorban akár hetekig is "türelmesen várja", hogy egy arra járó emberhez tapadjon. Ilyenkor megszívja magát vérrel. Ráadásul rendszerint "túleszi" magát, és ebben rejlik az igazi veszély. A tápláléktöbbletet néhány óra elteltével, immáron esetleg fertőzött állapotban, visszanyomja az emberbe, így megbetegítheti áldozatát. Éppen emiatt a szabadban tartózkodóknak legalább hatóránként át kell vizsgálniuk magukat, nincs-e kullancs a bőrük alatt.

Amennyiben ilyen nemkívánatos "vendégre" lelnek, azonnal célszerű hozzálátni az eltávolításához. Nem ajánlatos szeszes vattával a vérszívó elkábításával kísérletezni, az alkohol illata ugyanis élénkítőleg hat rá, hanem kézzel, csipesszel kell megragadni. Az sem nagy baj, ha ilyenkor netán beletörik a bőrbe a fullánkja, mert a fertőzést hordozó táplálékot a gyomrában raktározza el, amitől pedig testével együtt megszabadíthatjuk magunkat - fejtette ki az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!