Friss hírek

2005.09.28. 16:17

Hajléktalanok maradhatnak télig a romániai árvízkárosultak

BAMA

Romániában közel 10 napos folyamatos esőzés után, három napja kisütött a nap, a déli országrészben pusztított árvíz azonban még mindig gondot okoz a hatóságoknak. A vizek visszahúzódása után sorra omlanak össze az errefelé főleg vályogból épített házak, és minden jel arra utal, hogy a hajléktalanok feje fölé nem kerül fedél a tél beálltáig.

 

Sokan fűtetlen sátrakban, vagy minden komfortot nélkülöző, úgynevezett szociális lakásokban húzódnak meg. Ialomita, Prahova, Konstanca és Ilfov megyében tíz iskola még mindig zárva, több tucat iskolában vizes falak között folyik az oktatás, közöttük a székelyföldi Kovászna megyében is. Ialomita megyében még érvényben van a másodfokú készültség, itt a helyzet ma váratlanul romlott, a víz 15 méteres szakaszon törte át a gátat és árasztotta el a szomszédos szántókat, két közeli települést is fenyegetve. Több helyen a víz csak igen lassan húzódik vissza, van, ahol még a háztetőkig ér. Ez a helyzet a tengerparti Costinesti üdülőben és Tuzlán. Utóbbi helység esetében fennáll a veszélye annak, hogy a víz beömlik a természetvédelmi területnek számító sósvizű Techirghiol-tóba, ami jelentős károsodást okozna a növény- és állatvilágban, írja a CENA hírügynökség.

 

Az európai fórumok a korábbiaknál már jóval többet áldoznak a romániai vizek megfékezésére. Az Európai Bizottság 500 millió eurós segélyt ad több ezer település újjáépítésére, a román kormány pedig ígéretet kapott az Európai Befektetési Banktól egy egymilliárd eurós, 30 éven belül törlesztendő hitelre, amelyet az infrastruktúra helyreállítására és védelmi munkálatokra fordíthat az ország, áll a jelentésben.

Ezek is érdekelhetik