Friss hírek

2006.01.05. 08:15

Ingyen pia hajléktalanoknak

Ottawában egy vizsgálat keretében hajléktalanokat térítésmentesen látnak el alkohollal, s mint kiderült, az ingyenes itóka jótékonyan hat mind egészségi állapotukra, mind magatartásukra.

BAMA

A kísérletet, amelyben tizenhét krónikus alkoholizmusban szenvedő hajléktalan vesz részt, még 2002-ben indították: az érintetteknek naponta, reggel hét és este tíz között óránként egy-egy pohár bor, vagy sherry dukál - olvasható a Lenta című orosz hírportálon. Tizenhat hónap elteltével kiderült, hogy a kísérleti alanyok jó útra tértek: ez időszak alatt az "terápiában" résztvevők által elkövetett szabálysértések aránya 51 százalékkal csökkent, ráadásul 36 százalékkal kevesebbszer igényeltek orvosi segítséget.

A kutatást irányító orvosok szerint a javulás azzal magyarázható, hogy alkoholszükségletük kielégítésével mintegy "stabilizálják" az érintettek szenvedélybetegségét, akik ráadásul kevesebbet szenvedtek az álmatlanságtól, vagyis javult a közérzetük, s ritkábban igényelték az orvosi ellátást. Idővel a résztvevők kezdtek jobban odafigyelni táplálkozásukra, s nagyobb gondot fordítottak a tisztálkodásra is.

Ami a hajléktalanok további sorsát illeti, a kísérlet során hárman elhunytak alkoholizmusukból eredő betegségek következtében, ám az orvosok szerint halálukban nem játszott szerepet, hogy ingyenesen jutottak szeszesitalhoz. Akadt olyan résztvevő is, aki végleg lemondott az alkoholizálásról, bár a többség számára ez az út járhatatlannak bizonyult.

A kísérlet egy-egy résztvevőjére havonta 771 kanadai dollárt, azaz csaknem 140 ezer forintot fordítanak. Az orvosok szerint azonban ez jó befektetés, hiszen 150 dollárral, vagyis 27 ezer forinttal csökkennek az orvosi ellátás költségei, 201 dollárral (36 ezer forinttal) kevesebbe kerül a rendőrök munkája, s további 96 dollár (17 ezer forint) takarítható meg egyéb szolgáltatásokon, jelentette a távirati iroda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!