Friss hírek

2006.03.03. 07:34

A hajléktalanok is szavazhatnak

A hajléktalanok is voksolhatnak az áprilisi országgyűlési választásokon, ehhez azonban bejelentett lakcímre van szükségük, ami lehet akár települési szintű lakcím is - közölte Megyesné Hermann Judit aljegyző, a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetőhelyettese.

BAMA

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - A hajléktalanok is szavazhatnak Budapest, 2006. március 2., csütörtök (MTI) - A hajléktalanok is voksolhatnak az áprilisi országgyűlési választásokon, ehhez azonban bejelentett lakcímre van szükségük, ami lehet akár települési szintű lakcím is - közölte Megyesné Hermann Judit aljegyző, a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetőhelyettese csütörtökön az MTI-vel.

Egy hajléktalan akkor szavazhat, ha rendelkezik valamilyen bejelentett lakcímmel, akár állandóval, akár ideiglenessel, de a jogszabályok szerint a tartózkodási hely is megfelel a lakóhely fogalmának, vagyis az a kerület vagy település, ahol életvitelszerűen tartózkodik - mondta Megyesné Hermann Judit. Ebben az esetben települési szintű lakcímet kap az érintett, ami azt jelenti, hogy nem konkrét utca, házszám szerepel a lakcímigazoláson, hanem a kerület, vagy a település neve.

A települési szintű lakóhely létesítésekor a település jegyzője felveszi a választópolgárt a választói névjegyzékbe. A választópolgár ekkor megkapja az "értesítőt" és az ajánlószelvényt. Az eljárásnak természetesen feltétele, hogy a hajléktalan rendelkezzen választójoggal - tette hozzá az iroda helyettes vezetője.

Mint mondta, az a választópolgár, aki települési szintű lakóhellyel rendelkezik csak a jegyző által kijelölt szavazókörben szavazhat. E szavazókör címét tartalmazza az "értesítő", de ezzel kapcsolatban tájékoztatás kérhető a polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodánál vagy a szavazás napján bármely szavazókörben is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!