Friss hírek

2006.03.03. 09:48

Újabb főpapokat vádolnak ügynökmúlttal

Újabb öt katolikus főpapról állítja Ungváry Krisztián történész az Élet és Irodalomban (ÉS), hogy a Kádár-rendszerben kapcsolatban álltak a titkosszolgálattal.

BAMA

A pénteki számban, az Agora rovatban megjelent cikkben a történész felteszi a kérdést, miért nem leplezi le Kiss-Rigó László címzetes püspök, Szendi József nyugállományú érsek, Gyulay Endre szeged-csanádi püspök, Seregély István egri érsek és Mayer Mihály pécsi püspök azokat, akik a Kádár-korszakban beszervezték őket, illetve titkosszolgálat tartótisztjeiként tartották velük a kapcsolatot.

Több tartótisztet is megnevez: Péter-Bartha Gábor hadnagyot, Horváth Attila őrnagyot, Ács Péter alezredest, valamint Takács Gábor főhadnagyot.

Ungváry Krisztián úgy vélekedik, az érintett püspökök ma is "védik elnyomóikat" (tartótisztjeiket). Mint írja, Kiss-Rigó Lászlónak évek óta módja lett volna leleplezni beszervezőjét és tartóját, Péter-Bartha Gábor hadnagyot, aki jelenleg is aktív.

A történész írásában felhívja a figyelmet arra, hogy csak a beszervezettek leplezhetik le azokat, akik jelenleg is vezető szerepet visznek a magyar gazdaságban és politikában.

"Sajnos a Magyar Katolikus Püspöki Kar minderről" - arról, hogy a püspökök és papok bevallják múltjukat - "hallani sem akar" - áll az ÉS-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!