Gasztronómia

2009.02.26. 14:44

Tócsni, lepcsánka és társai

Dödölle, berét, macók és bodag. Cicege, pacsni vagy prósza, és sorolhatnánk még ennek a népszerű ételnek a különféle neveit. Olcsó, pofonegyszerű és finom. Mi kell még?

BAMA

[caption id="" align="alignright" width="200"] Ízesíthetjük reszelt zöldségekkel és zöldfűszerekkel is
[/caption]Talán egyetlen más ételnek sincs ennyi neve gazdag és szépséges nyelvünkben. A titok nyitja valószínűleg az lehet, hogy egy számtalan változatban készíthető, igen egyszerű és olcsó, laktató ételről van szó.

Ez már önmagában is elég ahhoz, hogy szeressük, de mindemellett még finom is. Főételnek, köretnek, vendégvárónak, reggelire is tökéletes. Nem csoda hát, hogy minden vidéken népszerű.

Legismertebb nevei: macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege, lapótya, matutka, tócsni, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya, lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle

Krumplilepények a világban

Nem csak mi, magyarok szeretjük, a világ sok táján készítenek hasonló krumplialapú finomságot.

Svájcban rösti
Angliában hash brown
Svédországban rarakor
Lengyelországban placki
Csehországban bramborák és babagudovica
a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz

Változatok tócsnira

Az alaprecept hús nélküli, fogyasztható tejföllel és fokhagymával. Ehetjük leveshez *kenyérként*, de akár desszertként is lekvárral. Régen főételként fogyasztották, ma inkább köretként kerül az asztalra, illetve egyszerű vacsorának is kiváló.

 
A változatok pedig szinte megszámlálhatatlanok: a krumplit ízesíthetjük hagymával, fokhagymával, szalonnával, tepertővel, de a krumpli helyett is használhatunk más alapot. Cukkinivel készítve sokkal kalóriaszegényebb lesz. De megtartva a krumplit, gazdagíthatjuk, színesíthetjük sütőtökkel, karalábéval, sárgarépával, borsóval, kukoricával vagy bármilyen más zöldséggel, és természetesen tetszés szerinti fűszerrel.


Tócsnireceptek >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!