Gasztronómia

2010.11.15. 00:00

Grillezett paprikával göngyölt kenyérrolád

A paprika szó hallatán Európa középső részén biztosan mindenki Magyarországra, a piros fűszerpaprikával ízesített, színesített ételek sokaságára gondol. A fűszer alapjául szolgáló és frissen egyaránt kiváló zöldségféle azonban komoly múlttal rendelkezik, s hazánkba igencsak későn jutott el.

Mindmegette.hu

Paprika - magyar módra

Az első nyomtatott magyar szakácskönyv, mely Misztótfalusi Kis Miklós nyomdájából került ki a 17. században, még egyáltalán nem tartalmaz paprikával készített fogásokat, csak jóval később terjedt el hazánkban.

Az első paprikákat nagy valószínűséggel Kr. e. 7000 táján már ismerték és termesztették Közép- és Dél-Amerikában, ahonnan, mint ismeretes, Kolumbusz hozta magával Spanyolországba, s terjedt el innen kalandos utakon szerte az öreg kontinensen. Egyes felmérések szerint napjainkban a népesség több mint negyede fogyasztja naponta a paprika valamely formáját, ami igencsak nagy népszerűségéről árulkodik.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Paprikás kenyérrolád
[/caption]

Hogy használjuk?

A friss, vitamindús paprika önmagában, szendvicseken, krémekben, a lecsótól a töltött paprikán át a különféle salátákig igen sokféle módon kerülhet asztalra. Az érett, piros paprikafajták zöld és sárga társaikhoz képest nem csupán édesebb ízükkel (számos esetben erejükkel), hanem magas bioflavin- és ásványianyag-tartalmukkal is kiemelkednek. A grillezett paprika pedig bármely fogásnak különleges és gazdag zamatot kölcsönöz.

Színes paprikás kenyérrolád finom paradicsomsalátával cikkünkben >>>

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!