Gazdaság

2013.01.31. 18:00

Lehet jövője a könnyűiparnak

Jól felkészült szakmunkásokkal, sokoldalú, speciális feladatokra alkalmas gépparkkal, alkalmazkodva a XXI. század kihívásaihoz, jó esély van arra, hogy a hazai viszonyok között is nyereségesen tevékenykedjen egy könnyűipari cég. A jászberényi SZEKURITÁS Kft. eredményei mindenesetre ezt támasztják alá.

Banka Csaba

Szociális foglalkoztatóként hozták létre a vállalatot még 1962-ben, és rövid idő alatt a fő tevékenységévé vált a különböző típusú és anyagú munkavédelmi kesztyűk gyártása. Az alapítást követő tizedik évben már Vegyesiparai Szolgáltató Vállalatként találkozhattunk vele, hiszen a fő tevékenység mellett sokféle szolgáltatást – gázpalackok cseréje, építőipari szolgáltatás, ruha- és vegytisztító, sőt még vegyesiparcikk boltot is üzemeltettek. 1986-ban vette fel a SZEKURITÁS Ipari Vállalat nevet, majd 1993-ban kf.-vé alakult, a következő évben pedig dolgozók egy csoportja privatizálta.

A piacgazdaság keretein belül természetesen nem maradhatott el a profiltisztítás, a termékkínálat és a szolgáltatások köre is változott. A munka és védőruházat gyártása, illetve komplex munkaruházati szolgáltatás kezdődött. A városközponti telephely jó ideig adott lehetőséget a bővítésre is, ugyanakkor a tevékenység korszerű és hatékony folytatásához új gyártóközpontot kellett kialakítaniuk. Az alapítás fél évszázados évfordulóján 2012-ben Jászberény ipari övezetében 117 millió forint európai uniós támogatással, 352 millió forintos beruházás valósult meg, így a kor követelményeinek megfelelő színvonalú telephely jött létre.

Folyamatosan hetven munkavállalónak adnak álláslehetőséget. Árbevételük évek óta ötszáz millió forint felett van, gazdálkodásuk nyereséges.

– A cég továbblépésének lehetőségét a munkavédelem, munkaruházat egyedi, speciális, kis tételszámú termékeinek gyártásában láttuk – fogalmazott Szatmári Zoltán ügyvezető igazgató. – Mostanra ez már olyan magas szakmai tudást igénylő területeket is érint, mint például az autóiparnak szánt bőrrel bevont kevlár kesztyűk, a golyóálló mellények gyártása, vagy épp hazánkban hivatalosan egyedül mi gyártunk a tűzoltók számára speciális mászóöveket.

Mind a gyártáshoz, mind pedig szolgáltatásaikhoz (tűzoltó bevetési ruhák, golyóálló mellények javítása) rendelkeznek a megfelelő minőségbiztosítási akkreditációval. Idén januártól pedig immár rehabilitációs foglalkoztatóként is működik a nagy múltú jászberényi vállalkozás. A cégvezető úgy véli, hogy a gazdasági környezet manapság számos gazdasági ágazatnak nem kedvez, a cégek számára pedig még hangsúlyosabban jelenik meg a költséghatékony gazdálkodás. Ezzel párhuzamosan viszont új piacokon kell megjelenniük. Ilyen útkeresés egy eleme, hogy sikeresen együtt tudnak működni a Belügyminisztérium BV intézményeivel.

– A könnyűiparban is folyamatos képzésre van szükség ahhoz, hogy munkatársaink megfeleljenek az elvárásoknak – tette hozzá a cégvezető –, ezzel párhuzamosan pedig a szakma elöregedésének köszönhetően egyre kevesebb a magasan képzett könnyűipari szakember. Már meglévő munkatársainknak ezért OKJ-s tanfolyamokat szervezünk, mindemellett pedig az utánpótlás bázis megteremtése érdekében együttműködünk a jászberényi Klapka György Szakképző Iskolával textil termékgyártó, illetve munka- és védőruha-készítő fiatal szakemberek képzésében, gyakorlati helyet biztosítva számukra az üzemben kialakítandó tanbázison.
Szatmári Zoltán szerint az elkövetkezőkben is van jövője a hazai könnyűiparnak. – A gazdasági fellendülésnek látható némi jele, ha ez társul a pénzügyi stabilitással, akkor ilyen háttér mellett van helye és lehetősége a Magyarországon meglévő jól felszerelt, jó munkát végző könnyűipari cégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!