Gazdaság

2008.02.15. 07:20

Nem pályáznak a gazdák: Fokozott ellenőrzéssel jár az uniós támogatás

A megyénkbeli gyümölcsösgazdák úgy tűnik, idén nem élnek az uniós támogatás nyújtotta lehetőségekkel, nem igényelnek támogatást a gyümölcsösök telepítésére és korszerűsítésére. Mi lehet ennek az oka?

Békési Brigitta

Nem hallottam, hogy idén lehet uniós támogatást igényelni a gyümölcsösök telepítésére és korszerűsítésére, de én egyébként sem élnék ezzel a lehetőséggel — kezdte a tiszajenői Sipos Mihályné, akinek tíz hektár gyümölcsöse van. — Öt évvel ezelőtt pályáztunk meggyes telepítésére, akkor sokan tették ezt. Az első pályázatunkat visszadobták, csak a másodikat fogadták el. Támogatást öt évre kaptunk, de sok herce-hurcával járt ez számunkra. Szinte minden héten Szolnokra kellett járnunk a fiammal, mert a legapróbb kiadásunkról is vinnünk kellett igazolást. Az első év előírásai voltak a leghúzósabbak, vizsgálták többek között a talajszerkezet összetételét, a tápanyagutánpótlást is. Ötven százalékos támogatást kaptunk, de azt huszonöt százalékos áfával terhelve. Mivel nem voltunk számlaképesek, így vissza sem tudtuk igényelni az áfát. Idén már teremnek egy-két kilót a meggyfáink, remélem egyre többet fognak az évek során.

— Uniós támogatást a gyümölcsültetvények telepítésére és korszerűsítésére február 1-jétől az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) lehet igényelni — tájékoztatott Gombár Mihály, a szolnoki Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) főigazgatója.

Március 17-ig lehet pályázni az uniós támogatásra

Gombár Mihály, a szolnoki MgSzH főigazgatója elmondta, hogy az igénylőlapokat, melyeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál lehet beszerezni, legkésőbb március 17-ig nyújthatják be postai úton a gazdálkodók az illetékes mezőgazdasági szakigazgatási hivatalokhoz. A kérelmek elbírálására és kiértékelésére részletesen kidolgozott szabályok vonatkoznak. Az eljárás során, azonos tárgy esetén, hiánypótlásra egyszer van lehetőség. Részletes információt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján találnak az érdeklődők.

— A támogatás mértéke sok tényezőtől függ, például a termelőhelytől, a talaj- és domborzati viszonyoktól. Támogatást a hazánkban termeszthető valamennyi gyümölcsfélére igényelhetnek és a tételesen meghatározott ültetvényméretre vehetnek igénybe a tulajdonosok, mértéke gyümölcsfajtánként változik. A juttatással, meglévő ültetvények újratelepítését, kiegészítő jellegű telepítését és új ültetvények telepítését kívánják segíteni, valamint a termőre fordulásig történő ápolást támogatják ezzel. Nem jelentkeztek még a hivatalunknál gazdák, a szőlő- és gyümölcstermesztésben megyénk nem foglal el előkelő helyet. Pedig itt lenne az alkalom, hogy termelői összefogással javítsanak az arra rászorulók a jelenlegi helyzetükön, gondolok itt például a nagykörűi gazdákra.

— Idén nem fogok, de 2002-ben pályáztam, most jár le az öt éves periódus — mondta Túri Tibor nagykörűi gazda. — Húsz hektárnyi gyümölcsösöm van, főként cseresznye és körte. Az Államkincstár folyamatosan ellenőrzött, ami sok aprólékos, plusz munkával járt, de korrekt volt, nem panaszkodom. Folyamatosan nyomon követem továbbra is a pályázati lehetőségeket és úgy látom, hogy a mostani pályázat monitoring rendszere olyan lesz, hogy az utolsó betűt is meg kell majd indokolni és magyarázni, tehát elég szőrszálhasogató módon működik majd az ellenőrzés. Persze ez valamilyen szinten érthető is, hiszen így meg lehet előzni, hogy a pályázati pénzek elvesszenek. Mindenesetre alaposan át kell gondolni, ki mire akar pályázni és abból mi az, amit teljesíteni is tud.

Békési Brigitta Március 17-ig lehet pályázni az uniós támogatásra Gombár Mihály, a szolnoki MgSzH főigazgatója elmondta, hogy az igénylőlapokat, melyeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál lehet beszerezni, legkésőbb március 17-ig nyújthatják be postai úton a gazdálkodók az illetékes mezőgazdasági szakigazgatási hivatalokhoz. A kérelmek elbírálására és kiértékelésére részletesen kidolgozott szabályok vonatkoznak. Az eljárás során, azonos tárgy esetén, hiánypótlásra egyszer van lehetőség. Részletes információt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján találnak az érdeklődők. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!