Gazdaság

2008.06.21. 09:48

A Stadler után a Mercedes-gyár is kánaánt jelenthet

Nagy reményeket keltenek az álláskeresők körében a Szolnoki Ipari Parkba érkező befektetők. Ez főként azért örvendetes, mert több nagyobb cég bezárta kapuit az elmúlt időszakban Szolnokon. A Daimler-Benz kecskeméti beruházása újabb reményt ad arra, hogy a gyár a tágabb környezetében is biztosít munkát. Leginkább talán a tiszazugiak körében csillant fel a remény.

Mészáros Géza — Békési Brigitta

Egy tanfolyam soha sem árt

— Amikor megszűnt a munkaviszonyom, nagyon megrémültem, de a munkaügyi központ munkatársai készségesen tájékoztattak a lehetőségeimről — mondta a szolnoki Mizsei Erzsébet. — Mivel már nem a húszas éveim elején járok, kicsit nehezebb volt a helyzetem, mint a fiatalabb korosztálynak, viszont gyakorlatom az volt bőven. Három hónapon belül szerencsére sikerült újra munkába állnom, de a várakozás ideje alatt résztvettem egy tanfolyamon is.

A szolnoki ipari parkban öt nagybefektető több mint ezer embernek biztosíthat munkát. A rájuk épülő tucatnyi kis- és középvállalkozás újabb sok száz embernek adhat kenyeret. Az ipari park úgy kellett a megyeszékhelynek, mint egy falat kenyér, hiszen az utóbbi időben több nagy gyár zárta be a kapuit. A város vezetése ezért is kezeli, keresi kiemelten a befektetéseket ezen a területen. A legutóbb érkezett Stadler vonatgyár Szolnokra való letelepítése óriási fegyverténynek számít. A Stadler érkezésével új munkahelyek teremtődnek, miközben azonban Szolnoknak folyamatosan biztosítania kell a szakember-képzést.

— A szolnoki önkormányzat, a munkaügyi központ és befektetők egy éve rendszeresen leülnek tárgyalni, és ennek során megbeszélik a munkaerőigényeket is — mondta Deák Miklósné, a szolnoki munkaügyi központ vezetője. — A tapasztalat azt mutatja, hogy a szakmunkások iránt a legnagyobb a kereslet. Főként a fémipari szakemberek, villanyszerelők, hegesztők és lakatosok a keresettek. Hozzájuk képest a diplomások rosszabb helyzetben vannak, hiszen közülük egyedül csak az orvosok nem fordulnak meg nálunk álláskeresés céljából. A cukrászok, felszolgálók és szakácsok, valamint az eladók szintén könnyebben el tudnak helyezkedni másoknál. Míg a pénzügyi, könyvelői szakmában érkeznek hozzánk állásajánlatok, az adminisztratív munkakör iránt érdeklődők, a titkárnők számára majdhogynem reménytelen a munkába állás — tette hozzá az igazgatónő.

Most a Daimler-Benz csábíthat

Honapunkon olvasható volt, hogy a gondot okoz a Kecskemétre érkező Mercedes számára a tervezett két és félezer dolgozó összetoborzása. Hiány van ugyanis a szabadon lévő műszaki végzettségű szakemberekből, akik megfelelnek a cég elvárásainak. A közelben lévő vállalkozásoknak fel kell készülniük, hogy a beruházó azzal próbálja majd magához csábítani a munkásokat, hogy magasabb bért kínál nekik, mondta Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A növekvő üzemanyagárak mellett viszont kérdéses, hogy mennyire lesz kedvük ingázni a Kecskemét környékén élő szakmunkásoknak.

— A munkavállalók kicsit türelmetlenek, mert előfordul, amikor meghallják, hogy új befektető érkezik, azonnal munkába szeretnének állni, holott még csak a gyár építése folyik. Úgy hidaltuk át ezt a problémát, hogy az adott céghez pályázók igényét, pályázatait mi fogadjuk és minden eseteben eljuttatjuk az adott vállalkozáshoz.
És hogy milyen cégeknél könnyebb munkát találni Szolnokon? A vezetőnő azt a választ adta, hogy mivel a régebb óta ittlevő nagy cégekre jellemző a zárt munkaerőpiac, nehezebb náluk elhelyezkedni.

— A kisebb cégeknél, ahol kevés embert foglalkoztatnak, nagyobb a létszámmozgás és az álláskeresőket is könnyebben tudjuk elhelyezni — tájékoztatott. — Az pedig, hogy ki marad meg sokáig egy munkahelyen, nagymértékben az adott személytől függ. Próbáljuk megkönnyíteni a frissen  munkába állók helyzetét bértámogatással, amelynek köszönhetően a munkáltatóknak kevesebb költségbe kerül a friss munkaerő. Arra vonatkozóan nincs adatunk, hogy ki mennyi idő után válik újra munkanélkülivé vagy mennyi ideig bírja egy helyen. Az azonban tapasztalható, hogy az álláskeresők zöme már többször volt munka nélkül. Akik az álláskeresésben aktívak és piacképes ismeretekkel rendelkeznek, természetesen könnyebben találnak munkát is. A nyár kedvező a munkavállalás szempontjából, mert a szezonális foglalkoztatók, építőipar, mezőgazdaság, vendéglátás, turizmus ebben az időszakban több munkaerőt foglalkoztat.

A tiszazugiak is érintettek a Mercedes érkezése kapcsán

— A Mercedes-gyár érkezése Kecskemétre örvendetes, de hiányzik a megfelelő szakmai réteg — mondta dr. Czuczi Mihály kunszentmártoni polgármester. — Nekünk is van szakképző szakközépiskolánk, de nem kerestek meg még minket szakember-képzéssel kapcsolatban. A nálunk élő munkanélküliek többsége ötven év fölötti, nem gondolom, hogy őket alkalmaznák. Véleményem szerint egyeztetni kellett volna a munkaerőigényről már korábban, hiszen Kecskeméten nincs elég szakmunkás, betanított lakatos, hegesztő. A településünkről autóbuszok hordják az embereket Kecskemétre dolgozni. Persze amíg felépül a Mercedes, van idő a szakemberek képzésére. A tiszazugiak reménykednek, hogy Kecskeméten kívül, annak szélesebb vonzáskörzetét is bevonják majd és a környékbeli, régióhoz nem tartozó kirendeltségeket meg fogják keresni a vállalkozás vezetői.

Most a Daimler-Benz csábíthat Honapunkon olvasható volt, hogy a gondot okoz a Kecskemétre érkező Mercedes számára a tervezett két és félezer dolgozó összetoborzása. Hiány van ugyanis a szabadon lévő műszaki végzettségű szakemberekből, akik megfelelnek a cég elvárásainak. A közelben lévő vállalkozásoknak fel kell készülniük, hogy a beruházó azzal próbálja majd magához csábítani a munkásokat, hogy magasabb bért kínál nekik, mondta Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A növekvő üzemanyagárak mellett viszont kérdéses, hogy mennyire lesz kedvük ingázni a Kecskemét környékén élő szakmunkásoknak.

A tiszazugiak is érintettek a Mercedes érkezése kapcsán — A Mercedes-gyár érkezése Kecskemétre örvendetes, de hiányzik a megfelelő szakmai réteg — mondta dr. Czuczi Mihály kunszentmártoni polgármester. — Nekünk is van szakképző szakközépiskolánk, de nem kerestek meg még minket szakember-képzéssel kapcsolatban. A nálunk élő munkanélküliek többsége ötven év fölötti, nem gondolom, hogy őket alkalmaznák. Véleményem szerint egyeztetni kellett volna a munkaerőigényről már korábban, hiszen Kecskeméten nincs elég szakmunkás, betanított lakatos, hegesztő. A településünkről autóbuszok hordják az embereket Kecskemétre dolgozni. Persze amíg felépül a Mercedes, van idő a szakemberek képzésére. A tiszazugiak reménykednek, hogy Kecskeméten kívül, annak szélesebb vonzáskörzetét is bevonják majd és a környékbeli, régióhoz nem tartozó kirendeltségeket meg fogják keresni a vállalkozás vezetői. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!