Gazdaság

2008.07.14. 17:53

A csapadékosra fordult idő lassítja a betakarítást

A megye megújult kombájnparkja elvileg körülbelül nyolcezer hektárnyi búza betakarítására képes naponta, e növénykultúra teljes vetésterülete pedig vidékünkön 129 ezer hektár.

Bugány János

A fenti két adat ismeretében még egy általános iskolás is ki tudja számítani, mennyi ideig tart idén az aratás. No mármost, ha még az sem titok, hogy a gépek július első napjaiban indultak el a táblák széléről, akkor a gyengébb matekos is gyorsan rávágja, hogy ennek a munkának bizony már a bő kétharmadával készen kell lennie a gazdáknak és a hét végére a kenyérgabona az utolsó szemig a raktárakban pihen majd.

Minderre az iskolában jelest kapna a feladatot megoldott nebuló. A hozzáértők azonban csak mosolyognának a bajuszuk alatt, mondván: a gyakorlat azért ennél kicsit bonyolultabb, többismeretlenes egyenlet. Legalábbis ez derül ki a tényadatokból, melyek szerint egyelőre mindössze az őszi búza szűk felének betakarításával végeztek a növénytermesztők. Pedig becsülettel végzik a dolgukat és a számtannal sem állnak hadilábon. A csapadékosra fordult klíma azonban helyenként megkeseríti az életüket — állítja megyénk vezető falugazdásza.
Szatmári Géza szerint ugyan mennyiségi károkat eddig nem okozott az esők miatti időveszteség.

A 4,5-5 tonnás hektáronkénti termésátlag a korábbi várakozásoknak megfelelően alakul. A minőség ellenben rendkívül széles palettán mozog a takarmánytól egészen a kiváló besorolásig. Ez azonban a pillanatnyi állapot, hiszen a helyzetkép óráról-órára változik — hangsúlyozta a szakember, akitől megtudtuk, tegnap délelőtt a Felső-Jászságot csúnyán elverte a jég. Ennek következményeiről pedig még nincsenek pontos becsléseik. Mint ahogyan arról sem, mit hoznak majd a következő napok. A meteorológiai előrejelzések ugyanis további viharokat ígérnek. Amennyiben ez beigazolódik, további két hétig is eltarthat vidékünkön az aratás.

Egyelőre tehát csupán az a biztos, ami fedett helyen van. Az őszi árpa miatt például már nem kell aggódnia a termelőknek, hiszen azt mind a 18,5 ezer hektáron teljes egészében learatták. Hektáronkénti közel 4,7 tonnás termésátlaga kifejezetten jónak mondható. Összesen 22 ezer hektáron 2,4 tonna/ha-os átlagával erős közepeset nyújtott az őszi káposztarepce is, melynek ráadásul a kelendőségére és a felvásárlási árára sem lehet panasz — magyarázta Szatmári Géza. Igaz, e növény 2-3 százaléka még „lábon áll”, ám ez már a maradék, amely számottevően nem oszt, nem szoroz majd a végelszámolásnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!