Gazdaság

2008.08.19. 18:54

Hullámzott a forint

Finoman szólva sem volt stabil a forint a bankközi devizapiacon, a hétfői 235,75/85 Ft után 235,15/25 lett az euró. A dollár 160,60/80 Ft-ot ér a hétfői 160,25/35 után.

Hír6.hu

Kedd reggel 236,70/80 forint volt az árfolyam, majd tovább gyengült a forint, és az euró elérte a 237-es szintet. Itt azonban a kereskedők elmondása szerint erős ellenállás vált érzékelhetővé, és a küszöb áttörésének sikertelensége trendfordulót eredményezett, a forint délután erősödni kezdett, és eljutott a 235,20-as magasságig, végül .

A forgalom az irányváltások ellenére sem volt jelentős, a kereskedésre rányomta bélyegét a nyári holtszezon, és különösen a szerdai szünnap. Az euró/dollár keresztárfolyam alakulása hatott csupán: itt is kifulladóban van azonban az euró elmúlt időszakban megtapasztalt gyengülése - bár a nap során 161 forint felett is születtek kötések.

A bankközi forintpiac kiegyensúlyozott maradt. A likviditási helyzetet nem módosította az MNB kéthetes aukciója; a következő piacbefolyásoló esemény az lehet, hogy csütörtökön adófizetés miatt lesz szükség komolyabb pénzmennyiségre. Egyelőre azonban továbbra is a korábbi napok 8,50 százalék körüli hozamszintje jellemzi a rövid (O/N, T/N) és a középtávú (féléves, éves) lejáratokat is.

Az állampapírok másodpiacán reggel 5-7 bázispontos hozamemelkedés következett be - a kereskedők ezt a nyilvánosságra került béradatokkal magyarázták. Azt követően azonban, hogy az euró/forintnak a devizapiacon nem sikerült a 237-es szint áttörése, megfordult a trend, és a hozamok visszatértek a hétfői szintre.

A forint kezdődő erősödése után jelentős amerikai vételi érdeklődés indította lefelé elsősorban az ötéves, de áttételesen valamennyi lejárat kamatait. Záráskor a leginkább érintett 2012/C államkötvény kamata 8,23 százalék volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!