Gazdaság

2008.10.31. 11:50

Nagy elbocsátások jönnek?

Stagnáló termelésről és pesszimista üzleti várakozásokról tanúskodik az Ecostat októberi konjunktúrajelentése.

NO

A hazai nagyvállalatok 48 százalékánál nem változott a termelés az elmúlt három hónapban, a cégek egyötöde fokozni tudta teljesítményét, míg 32 százalékuknál csökkent a kibocsátás - írja az Ecostat októberi konjunktúrajelentésében.

Rövid távon minden harmadik cég teljesítménye bővítését, további harmaduk pedig annak szinten maradását prognosztizálja. A termelés visszaesésétől tartó vállalkozások aránya 34 százalék. A száz legnagyobb vállalatcsoport a következő hat hónapban nem számol a termelés feltételeiben alapvető változással.

A TOP-100 csoport 40 százaléka jelenlegi létszámát megfelelőnek, további 40 százaléka az indokoltnál valamivel magasabbnak értékelte, ami leépítésekhez vezethet. Az üzleti környezet változása miatt a jövőben a körbetartozás terjedése és a hitelfeltételek szigorodása várható.

A kis- és középvállalatok 47 százalékának termelése az előző három hónapban szinten maradt, 28 százalékuk teljesítménye csökkent. A következő három hónap termelési előrejelzése alapján év végéig a vállalkozások 20 százaléka növekedéssel, 33 százalékuk csökkenéssel számol. Belföldi piacain a következő fél évben a vállalatok 57 százaléka változatlan, 20 százalékuk bővülő kereslettel számol.

A hazai vállalatok meghatározó többsége fejlődése legfőbb akadályának továbbra is a túlzott adóterhelést és a szűk vásárlóerőt tartja. A KKV-k fele szerint megfelelő a foglalkoztatotti létszám, 29 százalékuk viszont magasabbnak tartja azt az optimálisnál.

Az októberi felmérés szerint a kis- és középvállalatok 35 százaléka tervezi egy éven belül új beruházás indítását, a cégek fejlesztési aktivitása tartósan mérséklődik.

Az Ecostat ágazati szintű konjunktúra felmérésének októberi eredményei is a pesszimista üzleti várakozásokról tanúskodnak. A vizsgálatba vont kiemelt ágazatok között - a rendkívül jó termelési adatok miatt - egyedül a mezőgazdaságban javultak a bizalmi mutatók, a többi szakterületen a negatív tendenciák folytatódnak.

A nemzetgazdasági szintű összevont bizalmi mutató értéke 42,8 százalék, két százalékponttal alacsonyabb az előző havinál és 4,4 százalékkal elmarad a korábbi öt hónap átlagától.

A feldolgozóipari vállalatok hat hónapon belül a korábbiaknál kedvezőtlenebb piaci lehetőségekkel, növekvő visszaeséssel számolnak.

A kiemelt szektorok között az építőiparban a legerősebb és legtartósabb a depresszió. Bár az ágazat bizalmi mutatóinak tendenciája május és szeptember között valamelyest javult, októberben nyolc százalékponttal ismét visszaesett. Az ágazat termelése az év első nyolc hónapjában több mint tíz százalékkal maradt el a múlt évi alacsony szinttől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!