Gazdaság

2009.08.25. 14:30

Beavatkozni a gabonapiacon!

- Tragikus a helyzet! Súlyos szerkezeti bajai vannak sajnos a mezőgazdaságunknak - mondta Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke.

L. M. L.

Katasztrófahelyzetről, teljes pangásról írtunk nemrég, a gabona és az olajos növények piacán. Herbály Imrét a kialakult helyzetről kérdeztük.

- A növénytermesztés teljesen beállt a búzára, kukoricára, napraforgóra és repcére, s ezzel teljesen kiszolgáltatta magát ezek piacának. Az állattenyésztés visszaesett a második világháború előtti szintre, és ez is visszaüt most a növénytermesztésre.

- Az európai uniós tagságunk könnyíti vagy nehezíti a gondok megoldását?
- A csatlakozással bekerültünk egy nagyon zárt, szigorúan szabályozott piacra, ahol azonban egyenlőtlenek a feltételek. A "régi" országok többet megengedhetnek maguknak, mint mi újak, ha kritikus helyzeteket kell elhárítani. Ők olykor meg nem engedett eszközöket is bevetnek.

- És mi?
- Mi túlzottan "törvénytisztelők" vagyunk. Egy magyar, nemzeti intervenciós alapot kellene létrehoznunk, és ha ez nem tetszik az uniónak, hát kiabáljon. Leveleznénk egyet, és mire a végére érnénk a jogi procedúrának, akkorra megoldhatnánk a problémát.

- Az állattenyésztés fejlesztése is segíthetné a megoldást?
- Nincs mese, kiemelten kell támogatni, és hozzá a piacokat is meg kell teremteni! Aktív kereskedelmi és agrárdiplomáciára van szükség, ami kibővítheti a piaci lehetőségeinket. A szénhidrogén-lobbi ellenére újra elő kellene venni a bioenergetikai terveket is, hogy a napraforgó és a repce piacán megtörjük a növényolajipar jelenlegi monopóliumát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!