Gazdaság

2013.04.29. 07:14

Rábeszélték, hogy belevágjon, végül milliókat nyert

Harmincmilliárd forint. Ennyit igényelhetnek megyénk gazdálkodói az unió által finanszírozott egységes területalapú támogatás keretében ebben az esztendőben.

Gedei Szilárd

A gazdák többségét nem kell rábeszélni a támogatás megigénylésére, a bizonytalankodóknak falugazdászok és tanácsadók segítenek.
– Ennek a harmincmilliárd forintnak teljes egészében a megyében kellene maradnia – utalt dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott az egységes területalapú támogatások igénylésének fontosságára. Ha a gazdák ugyanis nem kérik saját maguk a hektáronként 233 eurós (jelenlegi árfolyamon körülbelül 66 ezer forint) támogatást, a bennragadt összeget már nem területi alapon fogják visszaosztani. Mindenkinek saját érdeke tehát, hogy időben, a május tizenötödikei határidőig elküldje a szükséges papírokat.
Hogy miért olyan fontos, hogy mindenki hozzájusson ezekhez az előre meghatározott összegekhez?


– A terület alapú támogatás nélkül nem lenne értelme csinálni – adta meg az őszinte választ a földművelésben rejlő jelenlegi lehetőségekről a megye több pontján is gazdálkodó Varga János.
– Olyan ez, mint a családi pótlék a családoknak: sokan tönkre mennének nélküle – vont párhuzamot egy látszólag teljesen más témával a Szolnok megyei gazda, aki – mint mesélte – tud olyan társáról, aki tízmilliós összegtől esett el néhány éve meg nem igényelt agrártámogatás miatt, igaz, ő egészségügyi helyzete miatt maradt le a lehetőségről.
– Pedig a legegyszerűbb, pont ezért egyben a legnépszerűbb mezőgazdasági támogatás is – emelte ki a terület alapú támogatás egyik legnagyobb előnyét Szabó Endre, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltség-vezetője, aki azt is elismerte azonban, hogy vannak olyan – főleg idősebb, az online igénybejelentést nem igazán ismerő – gazdák, akiknek problémát jelent a kérelem benyújtása. Nekik jelenthetnek óriási segítséget a kamrai tanácsadók mellett szintén fontos munkát végző falugazdászok.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Tótáné Lajkó Éva szolnoki falugazdász szerint a gazdák többsége tisztában van a lehetőségeivel, sokaknak elkél azonban a segítség. Fotó: Mészáros János
[/caption]
Az egyik ilyen falugazdász irodában dolgozó Tótáné Lajkó Éva szerint minden évben többségben vannak azok a termelők, akik segítség nélkül megoldják a támogatás igénylését, sokan vannak azonban azok is, akinél bizony elkél a segítség.
– Igyekszünk mindenkit rábírni, hogy ne hagyja az utolsó pillanatra a támogatás igénylését, illetve arra is próbálunk odafigyelni, nehogy valaki egyáltalán ne foglalkozzon a lehetőséggel – mesélt tevékenységükről a huszonhat tagból álló megyei falugazdász hálózat szolnoki képviselője, miután éppen elbúcsúzott egy, az ügyfélfogadást felkereső termelőtől.
– A gazdák is tisztában vannak azzal, hogy a területalapú támogatások jelentik a legfontosabb tételt az összes megpályázható forrás közül.

A legtöbben eleve ezzel az összeggel kalkulálnak már év elején, volt azonban olyan is korábban, akit nekünk kellett rábeszélnünk arra, hogy adja be az igényét, végül milliókat kapott – tette hozzá Tótáné Lajkó Éva.
Megyénk közel kilenc és félezer gazdája is jól tudja ezt – közülük közel két és fél ezren már be is nyújtották az idei évre vonatkozó papírokat, hogy hozzájussanak a hektáronként – az euró árfolyamától függően – körülbelül 66 ezer forintos összeghez. Mint például Rigó András is, aki ugyan nem először csinálja végig az igénylés folyamatát, a biztonság kedvéért idén is egyeztetett falugazdászával.


– Ez a fajta alap támogatási forma nagyon fontos a gazdálkodók számára, ez ad ugyanis egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságot az egyébként néha nagyon is kiszámíthatatlan mezőgazdaságban – tette hozzá Rigó András, aki gazdatársaival együtt idén utoljára veheti igénybe a huszonhat különböző jogcímen igényelhető támogatást. Jövőre ugyanis a rendszer a 2014 és 2020 közötti uniós közös agrárpolitika tükrében átalakul – sok más kisebb változás mellett jövő évtől nagy hangsúlyt fektetnek majd a mezőgazdaságban is a zöldítési elvre, illetve várhatóan a fiatal gazdák támogatása is az alapkoncepció része lesz 2014-től.

Még mindig nehezíti a víz a gazdák dolgát


– Nem haladunk túl jól – vázolta kérésünkre a helyzetet Rigó András szolnoki gazdálkodó.
– A víz ugyan visszahúzódott, sőt néhol a talaj teteje száraznak tűnik, a nagy tömegű gépekkel a legtöbb helyen egyszerűen lehetetlen rámenni a szántókra. Próbálkozunk, szenvedünk, de egy darabig még biztosan nem fogjuk tudni behozni a lemaradást a tavaszi munkák tekintetében – tette hozzá a tapasztalt mezőgazdász, akinek szavait Kiss Róbert, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója adatokkal támasztotta alá: a hónap elején az akkorra tervezett munkákat a vetésterület kevesebb, mint tíz százalékán tudták elvégezni a termelők.

Az egységes területalapú támogatás (SAPS) összegének megyei alakulása
Év  támogatás összesen (forint) támogatás hektáronként (forint)

2007  9 milliárd 900 millió   25 ezer 583
2008  12 milliárd 171 millió  31 ezer 450
2009  15 milliárd 934 millió  41 ezer 173
2010  17 milliárd 642 millió  45 ezer 586
2011  22 milliárd 25 millió  56 ezer 911
2012  23 milliárd 100 millió  59 ezer 700

*Forrás: Agrárkamara (387 ezer hektáros összterület minden évben)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!