Gazdaság

2013.04.30. 10:10

Több százmillió forintot fordítanak a sportcsarnokokra

Kibővítik a kosarasoknak helyet adó Bercsényi úti létesítményt és befedik a jászberényi műjégpályát, környezetükben parkolók épülnek. A kivitelezői munka kora nyáron, illetve jövő tavasszal indul.

Szoljon.hu

basketball scrimage

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Tovább folytatódik Berényben a Bercsényi úton található sportcsarnok fejlesztése. Azt követően, hogy két éve a helyi kosarasok a hazai bajnokság legfelsőbb osztályában indulhattak, a csarnok több ütemben megvalósult fejlesztésére pályázat keretében nyert támogatást a helyi klub, illetve az utánpótlás-nevelés. A kétéves fejlesztési ciklust követően a képviselő-testület következő, jövő keddi rendkívüli ülésén újabb beruházásokhoz kapcsolódó fejlesztési pályázatok támogatásáról határozhat.


Mint az Juhász Dániel alpolgármester tájékoztatásából kiderült, a támogatás szándéka megvan az önkormányzatban.
A városatyák elé kerülő előterjesztés szerint az újabb két bajnoki idényben a csarnokkal szomszédos ingatlanok egy részének megvásárlásával valósulhatna meg egy olyan telekbővítés, amely lehetővé teszi a jelenleg aszimmetrikus létesítmény további szélesítését. Az új épületszárnyon belül újabb lelátókat helyezhetnek el.

A bővítéssel 512 új ülőhely keletkezik majd, ezzel pedig a csarnok befogadóképessége 1448 férőhelyre bővül. A fejlesztések célja, hogy Jászberénynek egy nagyméretű iskolai tornaterem helyett legyen a város rendezvényeihez és sportéletéhez méltó valódi sportcsarnoka. Ehhez pedig a TAO támogatási rendszerét használnák fel. A telekvásárlás egyben további 40 férőhelyes parkoló kialakítását is lehetővé tenné.

A beadandó pályázatban helyet kapna a mindezen túl az utánpótlás csapat működési költségeihez szükséges tíz százalékos önerő biztosítása, valamint harminc százalékos mértékű önerő biztosítása mellett a Bercsényi úti és Bajcsy úti termek padlójának cseréje, valamint fűtés és világítás korszerűsítése. A következő szezonra vonatkozó fejlesztésekre (2013-as, 2014-es arányos bontásban) összességében valamivel több mint 177 millió forintot fordítanának, amelyhez 42,7 millió forintos önrésszel járulna hozzá az önkormányzat.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Juhász Dániel alpolgármester
[/caption]
– A város mindenkori önkormányzatának az volt a célja, hogy befedje a műjégpályát – mondta a tervezett másik nagy sportcélú beruházásról Juhász Dániel.
– A cél megvalósítására pedig most lehetőség van. Ráadásul olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy önkormányzati önerőként az első ütem – mintegy 270 millió forint az ütem költsége – kivitelezéséhez beszámítható a csarnok már meglévő, de még be nem épített szerkezeti elemei.

A teljes befejezést két ütemben tervezi a Jégkorong Szakosztály – derül ki a képviselő-testület elé kerülő előterjesztésből. Az első ütemben (2013-2014) a pálya befedését valósítják meg. Ez a tartó pillérek és falazat építését, a tetőszerkezet összeszerelését és a tető héjazat felhelyezését jelenti, valamint a falakon belüli betonozást. A második ütemben (2014-2015) tervezik megvalósítani a lelátókat, az előírásoknak megfelelő világítást, az öltözők fejlesztését, a palánk plexi felszerelését, a jégfelújító gép cseréjét, a zsűrifülke és a kispadok elhelyezését, illetve a külső környezet rendezését.

Kihasználják a támogatási keretet

A látványsportok kiemelt támogatásáról szóló jogszabály teremtette lehetőséget használják ki a berényi szakosztályok, illetve az önkormányzat. A támogatásáról szóló jogszabályok 2011. júliusában léptek hatályba, amelyek keretében támogatás igényelhető az utánpótlás-nevelési feladatokra, a versenyeztetéssel összefüggő költségekre, a személyi jellegű ráfordításokra, a képzési feladatokkal összefüggő kiadásokra, a beruházási, felújítási költségekre valamint a biztonsági követelmények teljesítését szolgáló infrastruktúra fejlesztésére.

Az idei támogatásokkal összefüggő pályázati dokumentációt április 30-ig lehet benyújtani. Nem véletlen, hogy a jászberényi önkormányzat képviselő-testülete ehhez kapcsolódóan tart rendkívüli ülést kedden délután. A beruházások szükségességét az adott sportágak országos szövetségei is szükségesnek ítélték, az érintettek pedig egyértelműen támogatják az elmondottak alapján.


Az alpolgármester elmondta, hogy a második ütem közel százmilliós költségéhez kell majd anyagiakkal is hozzájárulni az önkormányzatnak.
– Komplex módon képzeljük el a terület fejlesztést – teszi hozzá Juhász Dániel.
– A csarnok környezetében további, a közelben található műfüves pályánál parkolókat szeretnénk építeni a későbbiekben, illetve a meglévő mellé újabb műfüves pálya is kerülne a jelenlegi feketesalakos pálya helyére. A parkolókat pedig a Sportpálya utcában alakítjuk majd ki.

Az idei támogatásokkal összefüggő pályázati dokumentációt április 30-ig lehet benyújtani. Nem véletlen, hogy a jászberényi önkormányzat képviselő-testülete ehhez kapcsolódóan tart rendkívüli ülést kedden délután. A beruházások szükségességét az adott sportágak országos szövetségei is szükségesnek ítélték, az érintettek pedig egyértelműen támogatják az elmondottak alapján. Juhász Dániel alpolgármester -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!