Gazdaság

2013.07.10. 07:21

Nyolcszáz kombájn bevetésen: országosan a legjobbak közt

Megyénk területén aratják az egyész ország őszi búzájának mintegy tizenkét százalékát, ezzel az aránnyal ráadásul a Jászkunság országos tekintetben is listavezető a megyék között.

Szoljon.hu

El is kezdődött szinte mindenhol a megyében az őszi búza aratása. A minőség néhol ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, termésátlag tekintetében nem lesz panaszra okuk a jászkunsági gazdáknak, kiknek munkájára figyel most az egész vidék.


– Az aratás tekintetében nem csak a gazdák részéről elengedhetetlen az odafigyelés, hanem valódi, széles körű összefogást igényel. Ebben az időszakban egymillió tonna gabonát mozgatnak meg az utakon. Jász-Nagykun-Szolnok megyében különösen nagy munka vár a gazdákra: a megye területén körülbelül 190-230 ezer hektáron termesztenek idén gabonaféléket, melyből a mostanra szinte teljes egészében befejezett őszi árpa mintegy 15-20 ezer hektárt, a javarészt még betakarításra váró őszi búza pedig 120-130 ezer hektárt tesz ki – sorolta az adatokat dr. Kállai Mária, aki azt is hangsúlyozta, hogy megyénkben mintegy hatszáz társas vállalkozás mellett közel húszezer egyéni vállalkozó fogalalkozik gabonatermesztéssel, az aratás tehát rendkívül fontos időszak a jászkunsági gazdálkodók életében.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Rigó András (jobbról) szolnoki gazdálkodó és az őt segítő Póta László egy, a megyeszékhely közeli búzatábla termését vizsgálja aratás közben. Fotó: Csabai István
[/caption]
Még egy beszédes adat: megyénkben mintegy nyolcszáz üzemképes kombájn vethető be egyszerre – amennyiben ez megvalósul, elméletben akár 14 ezer hektáros napi teljesítménnyel röpke két hét alatt végrehajtható a búza betakarítása a Jászkunságban.
Pláne úgy, hogy a legtöbb helyen már nem most kezdenek neki a nagy munkának. Kiss Róbert megyei földművelésügyi igazgató például arról beszélt, hogy a mintegy 127 ezer hektárnyi őszi búza betakarítása már múlt hét végén megkezdődött a megyében.
– A terméskilátások kedvezőbbek, mint az előző években – árulta el az igazgató. – A tavalyi 3,2-3,3 tonna helyett idén akár a 4,3 tonnás hektáronkénti átlagos terméshozamot is elérhetjük ezen a nyáron – tette hozzá Kiss Róbert.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Idén akár a 4,3 tonnás hektáronkénti átlagos terméshozamot is elérhetjük ezen a nyáron- mondta Kiss Róbert. Fotó: Csabai István
[/caption]
– A mennyiséggel valóban nincs baj, a minőség azonban néhol bizony hagy némi kívánnivalót maga után – osztotta meg lapunkkal észrevételeit Rigó András, aki a megyeszékhely környéki földjein összesen több mint száz hektáron termel őszi betakarítású gabonákat. – A termés persze még így sem rossz, a belvizes időszak, a hosszú tél és a májusi hűvös időjárás azonban meglátszik a búzaszemek milyenségén – tette hozzá az éppen aratás közben megkérdezett fiatal gazdálkodó.
Az őszi árpa után jelenleg a búza aratását végzik Hubai Imre Csabáék is a karcagi határban.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A karcagi határ tönkölybúzatábláit már aratják. Hubai Imre Csaba szerint a gabona minőségével sincs baj, ráadásul a termésátlagok is kecsegtetőek. Fotó: Daróczi Erzsébet
[/caption]
– Június másodikán kezdtük meg az őszi gabonák betakarítását – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökeként is tevékenykedő gazdálkó. – Elsőnek az őszi árpát arattuk le, a belvízkárok következtében 3,2 tonnás hektáronként termést adott a területünk, ami kevesebb a sokéves átlagnál. A továbbiakban az aestivum búzát és a tönkölybúzát arattuk. Előbbiből 3,5-3,8 tonna lett a hektáronként átlagtermés, a gabona minősége jó. Jelenleg a tönkölybúza aratása folyik. A tönkölybúza nagyon értékes biológiailag, hiszen aminosavakban sokkal gazdagabb, mint a hagyományos étkezési búza – tette hozzá Hubai Imre Csaba, aki szerint a termésátlag a becslések alapján 3,2-3,5 tonna lesz hektáronként. A gazdaságukban előreláthatóan a búza aratása július 20-25-e körül fog befejeződni. Pont ezért az árakról még csak óvatosan beszélt a szakember.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Kállai Mária kormánybiztos. Fotó: Csabai István
[/caption]
– A gabonaárak jelenleg a várakozáson aluliak, ennek pontos okait még nem tudjuk. A költségek ugyan növekedtek, az átlagtermések 15-20 százalékkal jobbak, mint tavaly, de az átvételi átlagár kevesebb a vártnál. Épp ezért a felvásárlókkal most minden gazdálkodó, így mi is, különböző tárgyalásokat folytatunk annak érdekében, hogy a közös célnak megfelelően, egy reális átvételi átlagárat tudjunk elérni, hogy a termés megfelelőképp fedezze a költségeket, és a minimális nyereséget is biztosítson a gazdálkodók számára – fűzte hozzá Hubai Imre Csaba.

Hetente ülésezik az aratási bizottság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Betakarítási Koordinációs Bizottság idei második ülését tartották tegnap délelőtt Szolnokon. A tanácskozásra a kormányhivatal szakértői mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei szakemberei vettek részt.

Az értekezleten a betakarítás gyakorlati része mellett például a gazdákat is érintő útdíj is szóba került, de a kombájnok felkészítésére is kitértek a meghívott szervezetek illetékesei. A résztvevők egy hét múlva ismét összeülnek Szolnokon, hogy a betakarítás legújabb fejleményeit megvitassák.

Az értekezleten a betakarítás gyakorlati része mellett például a gazdákat is érintő útdíj is szóba került, de a kombájnok felkészítésére is kitértek a meghívott szervezetek illetékesei. A résztvevők egy hét múlva ismét összeülnek Szolnokon, hogy a betakarítás legújabb fejleményeit megvitassák.

Rigó András (jobbról) szolnoki gazdálkodó és az őt segítő Póta László egy, a megyeszékhely közeli búzatábla termését vizsgálja aratás közben. Fotó: Csabai István A karcagi határ tönkölybúzatábláit már aratják. Hubai Imre Csaba szerint a gabona minőségével sincs baj, ráadásul a termésátlagok is kecsegtetőek. Fotó: Daróczi Erzsébet Dr. Kállai Mária kormánybiztos. Fotó: Csabai István Idén akár a 4,3 tonnás hektáronkénti átlagos terméshozamot is elérhetjük ezen a nyáron- mondta Kiss Róbert. Fotó: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!