Gazdaság

2014.01.04. 16:33

Jelentős változásokat hoz az új esztendő

Nő a minimálbér és a nyugdíj, bevezetik az gyed extrát, emelkedik a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bére, valamint tovább csökken a kiskeresetű családok adója. Sok más mellett ezeket a változásokat hozta az új év.

Szoljon.hu

Több tízezer kismamát érinthet a gyed extra január elsejei bevezetése: ők azok, akik gyermekük egyéves kora után akár teljes munkaidőben, a gyed megtartása mellett is dolgozhatnak.
– A gyermekgondozási díj (gyed) extra azt jelenti, hogy ha valaki nem akar három évig otthon lenni a gyermekével és egy év után visszamenne dolgozni, akkor a három évre járó teljes összeget rövidebb idő alatt is megkaphatja – hangsúlyozta Szarvák Tibor, szolnoki szociológus.
– Ha a gyermekvállalás utáni jóléti támogatási rendszert rugalmassá teszik, az visszahathat és növelheti a gyermekvállalási kedvet – reagált a szakember.

A gyedet a gyerek két éves koráig folyósítják, ezután már csak a bruttó 28 ezer 500 forintos gyes marad. További változás, hogy testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.
Sokakat érintő változás az ügyintézési idő csökkenése a kormányablakoknál. Mostantól harmincról huszonegy napra csökkent az eljárás ideje a kormányablakoknál, ráadásul az eddiginél több ügyet lehet egy helyen intézni. Illetékmentes lett a személyi okmányok pótlása akkor, ha azok bűncselekmény során rongálódtak meg vagy vesztek el. Korim Éva, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal sajtószóvivője elmondta, ezek a módosítások jelentősebb változást a hivatali létszámban és munkában nem jelentenek, a szokásos „menetrend” szerint indult január másodikán az új esztendő.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Január elsejétől nemcsak a gyed extrát, hanem az úgynevezett diplomás gyedet is bevezették
Képünk illusztráció
[/caption]


Idéntől már kevesebb művészeti tantárgyból lehet érettségizni. Megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni. Január elsejétől az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 220 a minimumponthatár (a korábbi 240, illetve 200 helyett) – aki ennél kevesebb pontot szerez, egyetlen állami ösztöndíjas vagy önköltséges szakra sem kerülhet be. A mesterképzésekre jelentkezőknek a maximális 100 pontból 2014-ben is legalább 50 pontot kell szerezniük.


A szabadság „átvitelének” szabálya is lényegesen leegyszerűsödött 2014-től. A munkaadó a tárgyévben esedékes szabadságból a munkavállaló életkora alapján járó pótszabadságot írásos megállapodás alapján a következő év végéig is kiadhatja.
A közfoglalkoztatási bér az alap- a szakképzett és a munkavezető kategóriákban egyaránt 2,4 százalékkal emelkedett január 1-től. Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a közfoglalkoztatási bér kötelező, legkisebb összeg január 1-jétől havi 85 050 forint, míg a közfoglalkoztatási garantált bér kötelező, legkisebb összege havi 109 040 forint.


A víziközmű-szolgáltatási törvénybe január 1-től bekerült a védendő felhasználó – fogyasztó – fogalma, ide tartoznak a szociálisan rászorulók, valamint a fogyatékkal élők. A szociálisan rászoruló személy – kedvezményként – részletfizetésre, illetve fizetési haladékra jogosult. A fogyatékkel élőnél pedig a különleges bánásmód a méréssel, leolvasással, számlázással és a díjfizetési módokkal kapcsolatos igényeinek figyelembevételét jelenti.
A pálinkafőzés jövedéki szabályozásában további könnyítések léptek életbe. Így például lehetőség nyílik a látvány-szeszfőzdékben történő értékesítésre, tudományos és oktatási célra pedig adómentesen lehet alkoholterméket előállítani. Január elsejétől számos ponton változott az áfa szabályozása, így a sertés áfakulcsa 27-ről 5 százalékra csökkent. Több ponton változott az illetéktörvény: mentesül az illetékteher alól a házastársak közötti ajándékozás és vagyonátruházás.

A korábbi 50 ezer forintos éves értékhatárral szemben ezentúl összeghatártól függetlenül adómentesen adható magánszemélyeknek a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet. A bankkártyával, hitelkártyával fizetett éttermi nyugta alapján elszámolt költség ezután elismert költségnek minősül, feltéve, hogy reprezentációs célú.
Idéntől több mint ötezer nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba. A jelenleg gyermekotthonban élő, mintegy 2 ezer 430 tizenkét év alatti fiatal átkerülése nevelőszülőkhöz fokozatosan, három év alatt történik meg. A megyei nevelőszülői hálózatban egyébként tavaly több mint 200 nevelőszülői család tevékenykedett, negyven településen.


– A családokban 550 gyermekről és fiatal felnőttről gondoskodtak a nevelőszülők – mondta Pótáriné Szabó Erika, a Jász-Nagykun-Szolnok Gyermekvédő Intézet és Gyermekotthon által működtetett Nevelőszülői Hálózatának szakmai vezetője.
– Ami talán a legfontosabb változás a nevelőszülői díjazás módosításán kívül, hogy a nevelőszülői munka ezentúl nyugellátásra jogosít – tette hozzá. A Magyary-program keretében január elsejétől egyszerűsödött az örökbefogadás előtti eljárás, és egyszerűbbé vált az örökbefogadás engedélyezése is.

Az Európai Unióban is változások lesznek


Jelentős változások kezdődtek az Európai Unióban. Január 1-jén Görögország átvette a szakminiszterek tanácsának soros elnökségét, Lettország bevezette az eurót, Románia és Bulgária – az EU-hoz 7 évvel ezelőtt, 2007. január 1-jén csatlakozott két ország – polgárai pedig elvileg korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az unió összes tagállamában.

A hosszú hétvégékből kevesebb lesz

Az új esztendőben, 2014-ben jóval kevesebb hosszú hétvége lesz, mint az óévben. Az alábbiak szerint alakul a munkaszüneti napok körüli munkarend:

Munkanapok:
2014. május 10., szombat
2014. október 18., szombat
2014. december 13., szombat

Pihenőnapok:
2014. május 2., péntek
2014. október 24., péntek
2014. december 24., szerda

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!