Gazdaság

2014.02.14. 13:05

A polgármester szerint nem meglepő a döntés

Annak ellenére fennakadások nélkül zajlik Újszászon a szemétszállítás, hogy a szolgáltatást végző Remondis Szolnok Zrt-vel kötött szerződés január 31-én lejárt, a közbeszerzési eljárás pedig eredménytelenül zárult.

Szoljon.hu

sszefogst srget tbb balatoni nkormnyzat a slyalap szemtszllts bevezetsrt. A balatonlellei kpvisel-testlet nem fogadta el a Zldfok Zrt. 2010-es djkalkulcijt, a tabiak nemet mondtak a nagy szolgltatnak.

Fotó: Somogyi Hrlap

A törvényi előírásoknak megfelelően a katasztrófavédelemhez fordultak a helyzet megoldására végett, mely közérdekű szolgáltatót jelölt ki – ugyanazt a Remondis Szolnok Zrt-t.

Molnár Péter polgármester szerint nem meglepő a döntés.
– A közbeszerzés során két cég jelentkezett ajánlattételre – mondta a polgármester.

– Egyikük pályázata érvénytelennek bizonyult, a Remondis viszont havi egymillió-hatszázötvenezer forint plusz áfa összeggel kért volna többet a korábbiaknál, ez tulajdonképpen a rezsicsökkentéssel járó kompenzáció összege, ez azonban olyan költségeket rótt volna az önkormányzatra, amit nem tudunk kigazdálkodni. Elvileg Újszász is kérhetett volna állami kompenzációt, ám január 20-ig kellett volna benyújtanunk az igényt, a közbeszerzés azonban 23-án zárult.


Molnár Péter tájékoztatott arról is, hogy az előállt helyzetet időben jelezték a katasztrófavédelem felé, így nem voltak fennakadások a szemétszállításban, az februárban is gond nélkül zajlott. Az újszásziaknak nem kellett attól tartaniuk, hogy az emlékezetes martfűi esethez hasonlóan, a nyakukon marad a szemét.
Az előállt helyzetről a lakosság is objektív tájékoztatást kapott: a település honlapján közzétett és a hirdetőtáblákra kihelyezett papír alapú híradásokból értesülhettek e helyzetről, valamint a napokban megjelent helyi újságban is olvashattak a történtekről.


– Most kilenc hónapig a Remondis fogja ellátni a szemétszállítási feladatot – vázolta a továbbiakat Molnár Péter – , július tájékán pedig ismét kiírjuk a közbeszerzést. Azt még nem tudni, az év második felében ki viszi a szemetünket, addigra szerintem átalakulnak a piaci viszonyok, hiszen június 30-ig a hulladékszállításban részt vevő közszolgáltatóknak nonprofit szervezetté kell válniuk.
– A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a cégünket jelölte ki szolgáltatónak a város új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződésének megkötéséig – válaszolt lapunk megkeresésére Lits László, a Remondis Szolnok Zrt. ügyvezető igazgatója.

– A lakosság és a helyi cégek semmit nem fognak érezni az új helyzetből, mivel Újszászon korábban is a Remondis végezte a hulladékszállítást. Ezáltal sem a kukaürítés menetrendje nem változik, sem pedig a szolgáltatás díja, hiszen a szemétszállítást az állam által megállapított lakossági árral végezzük – tette hozzá Lits László.
Martfűn tavaly alakult ki hasonló helyzet, mint ezúttal Újszászon. A nem csekély különbség, hogy Martfűn a Remondis előtt a Kun Hulladék Kft. végezte a hulladékszállítást, ezért a szolgáltató váltás ott jelentős problémát okozott a lakosságnak, míg Újszászon ugyanazt a céget jelölte ki a szemétszállításra a megyei katasztrófavédelem, mint amely a jelenlegi helyzet előtt is szolgáltatott.

Martfűn is rendeződött azóta a helyzet

Már működő ügyfélszolgálattal, újonnan kialakított kiszolgáló helyiségekkel és a volt Opar csarnok területén, minden előírásnak megfelelő telephellyel készül a Martfűi Városfejlesztési, Ingatlankezelői és Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Önkormányzati Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási ága a helyi közszolgáltatás indítására. Az ehhez szükséges infrastruktúra kialakításán túl, sorra érkeznek a törvényi előírásoknak megfelelő engedélyek is. A folyamatban lévő közbeszerzés és két pályázat is lezárul a következő hetekben, a hulladékszállítás és begyűjtés helyi ellátását biztosítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!