Gazdaság

2014.03.12. 08:16

Az élősködők is átvészelték a téli hónapokat

Gőzerővel folynak a mezőgazdasági munkák a földeken. A jó időnek köszönhetően több hétre „előre dolgozhatnak” most a gazdák.

Szoljon.hu


A csapadékszegény decembert a januári hó ellensúlyozni tudta, a februári esőt pedig akadálytalanul nyelték el a földek. Ez az őszi vetésnek is jót tesz. Mivel nem volt fagyos a talaj, nem kellett belvizek kialakulásától tartani, s a jól előkészített földekre már néhány nap után rá lehetett menni. A tavaszi vetésnek azonban nem véletlenül van szabott ideje, a gazdák jól tudják, hogy nem érdemes siettetni a magok földbe kerülését.

– Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra, a tavaszias meleg lehetővé teszi, hogy a szokottnál két-három héttel korábban kezdjük el a munkákat – mondta el Kun Tamás, aki mintegy 80 hektáros területen gazdálkodik Rákóczifalva határában.
– A kalászosoknál már befejeztük a műtrágya kiszórását, most a repcére kell nagyon ügyelnünk. Azoknak a gazdáknak, akiknél valamilyen ok miatt elmaradt az őszi gyomirtózás, most nagyon gyorsan pótolni kell, s egyből ezután rovarölős kezelésre is nagy szükség van. Az enyhe tél ugyanis nem csak nekünk, meg a vetésnek kedvezett, hanem az élősködőknek is, amelyek könnyedén átvészelték a téli hónapokat. Ezután pedig a tavaszi árpa, a sörárpa és a borsó vetése következik, ehhez most rendkívül kedvező az idő. Azt tartják, akkor lesz jó a termés, ha március 15 előtt földbe kerül az árpa. Hát, idén erre minden esély adott...


A tavaszi árpát valóban megyeszerte ezekben a napokban vetik el. Amint az agrárkamarai adatokból kiderül, Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy ötezer hektáron tervezik idén ennek a kalászosnak a vetését, s mostanáig 120 hektárnyi került valóban a földbe.

Hetvenhat hektáron gazdálkodik Ács Gábor karcagi őstermelő


– Az ősszel elvetett 23 hektár búzám szépen áttelelt, szép zöld, apu most boronálja a nagy géppel. Aránylag jó a talajszerkezet, így elég lesz egy sor boronálás, ami költségkímélő, hiszen nem mindegy egyszer vagy háromszor kell végigmenni a területen, hiszen egy alkalommal hektáronként 5 liter gázolajjal lehet számolni. A még vetetlen területembe szeretnék 14 hektár napraforgót, 36 hektár kukoricát és 3 hektár zabot vetni.

A jó időben elkezdjük a talajmunkákat és április 5-10 között, ha kedvező lesz az időjárás, megkezdjük a vetést. A vetőmagot már megrendeltük. A megtermelt takarmányt az állatokkal etetem meg, van 90 sertésem, 2 szarvasmarhám és 8 birkám. A jó időben szerencsére nem vettem észre a búzámban gombabetegséget, szépen megerősödött, most kezd bokrosodni. Úgy 150-200 milliméter esőt még elbírna a talaj, hogy legyen tartaléka. Most valamennyi nedvességtartalom még van a földekben. Azt a tápanyagmennyiséget amire szüksége van a növénynek, időben kijuttatjuk, így remélem jó évünk lesz idén.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Napokon belül a földbe kerül a zab, remélem, jó termés lesz belőle az idén – mondja Ács Gábor karcagi őstermelő
Fotó: Daróczi Erzsébet
[/caption]
A szép tavaszi időben megyeszerte a határban megkezdődtek a munkák. Hubai Imre Csaba, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a napokban a földbe kerülhet a borsó, a korai zöldségfélék, a lucerna, néhány nap múlva akár már a cukorrépa előkészítése is elkezdődhet. Az őszi vetések megerősödtek, jelenleg nincs vízhiány a talajban. A téli évszakban lehullott csapadék az ötven éves átlag fele volt, a talaj vízkapacitása 79 százalékos.

– Itt-ott kisebb belvizek ugyan vannak, ezek is azt jelzik, a talajban van elegendő nedvesség. Olyan víztakarékos talajművelést kell a gazdáknak majd alkalmaznia, amivel nem pazarolják el a talajból a vizet – véli a szakember.

A Jászságban még jöhetne az áztató eső

Jó ütemben tudták megkezdeni a tavaszi munkákat Jászárokszálláson is. Petró Géza, az egyik mezőgazdasági zrt. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy az őszi búza, illetve a repce fejtrágyázását már február második felében megkezdhették, amit azóta be is fejeztek. Időközben pedig márciusban megindulhatott a tavaszi vetés is. Mostanra már befejezték a tavaszi árpa vetését, jelenleg a fénymag földbe helyezése tart és egy héten belül megkezdhetik a borsó vetését Jászárokszállás határában.

Jó ütemben tudnak haladni a munkával, időarányosan sokkal jobban állnak mint egy évvel ezelőtt, egyelőre bizakodóak. Azt persze jó tudni – tette hozzá – hogy a föld nedvességtartalma nem magas, így amennyiben rövid időn belül nem érkezik áztató eső, még lehetnek problémák. Minden esetre a vetéshez most kifejezetten kedvező az időjárás a város határában.

Jó ütemben tudnak haladni a munkával, időarányosan sokkal jobban állnak mint egy évvel ezelőtt, egyelőre bizakodóak. Azt persze jó tudni – tette hozzá – hogy a föld nedvességtartalma nem magas, így amennyiben rövid időn belül nem érkezik áztató eső, még lehetnek problémák. Minden esetre a vetéshez most kifejezetten kedvező az időjárás a város határában. Napokon belül a földbe kerül a zab, remélem, jó termés lesz belőle az idén – mondja Ács Gábor karcagi őstermelő
Fotó: Daróczi Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!