Gazdaság

2014.04.21. 08:29

Akinek nem jut hely, a sáros földön árulhatja termékeit

Évek óta várják már a kenderesi őstermelők és a környékbeli árusok is, hogy méltó körülmények között árulhassanak. Jelenleg a Szövetkezeti úton van egy piacnak kijelölt terület, ahol árulhatnak. Akiknek a néhány pléhasztalon már nem jut hely, az aszfaltra kell lerakniuk termékeiket.

Szoljon.hu

– Hamarosan megoldódik ez az áldatlan helyzet – tudtuk meg a polgármesteri hivatalban Orosz Mihály aljegyzőtől, hiszen sikeres pályázatnak köszönhetően korszerű épületet és részben fedett asztalsorokat alakítottak ki a négyes főút mellett. Már elkezdődött a piac működtetéséről a szakhatósági egyeztetés, a következő hónapban gyalogjárda, parkoló készül ide a biztonságos megközelíthetőség miatt.

– Reméljük, júniusban már itt árulhatnak a termelők. A lakosok mellett, hiszen sokan a kertjeikben maguknak termelnek, az önkormányzat is az önellátásra törekszik. A tésztaüzemet két éve működtetjük, ott tizenhárom féle száraztésztát készítünk, s a pályázat segítségével visszakapott volt növényvédő állomáson is folyik a termelés, gazdálkodás, ezzel ötvenegy főnek biztosítva munkát – tette hozzá.
A telepre kiérve látjuk, hogy a fóliában már nőnek a palánták, az üvegházban még több ezer palánta vár kiültetésre. Ezek napi öntözését végzi Kovács Miklósné és Deák Ernőné, akiktől megtudtuk, 3000 paradicsom, 4500 káposzta, 400 paprika palánta mellett van itt zeller, káposzta, saláta is. Több ezer virágpalánta is nevelődik itt, melyek a közterületekre kerülnek kiültetésre – magyarázza Zabolai Gyula telepvezető.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Ezek az általunk gondozott, nevelt palánták hamarosan kiültetésre kerülnek – mondja Kovács Miklósné (balról) és Deák Ernőné
[/caption]

Az önkormányzati hatvan hektáros földbe borsó, petrezselyem, sárgarépa, fokhagyma, hagyma és burgonya is kerül. Ezek elsősorban a központi konyhára mennek éppúgy, mint a sertés, a juh, valamint a  tojás és a laskagomba.
– Az induló jószágállomány is szépen szaporodik - ezt már Kovács István állatgondozótól tudjuk meg, hiszen már a 10 racka és 14 merinó juh 11 kisbáránnyal lett több. A sertések száma is gyarapodott, már van három anyakoca is és a 161 tojótyúk átlagban napi 100 tojást ad.


– A lakosok önellátását is szeretnénk segíteni azzal, hogy pályáztunk a szociális földprogramhoz – sorolja a telepről  visszafelé menet Orosz Mihály. – Ha nyerünk, tíz családnak tudunk biztosítani palántákat és tíz-tíz darab tojótyúkot, amivel el tudnák kezdeni az önellátás első lépését. A házuk udvarán 50 négyzetméternyi földterületre lesz ehhez szükség és egy ólra, ahol a tyúkokat elhelyezik. Reméljük, sikeres lesz a pályázatunk, hiszen jelentkezők lennének a programban való részvételre.
– Már vannak érdeklődők a piac épületében lévő üzletekre és a részben fedett négy asztalsorra is - ezt már Korpás Bálint, az önkormányzat tulajdonában lévő nonprofit kft. ügyvezetője mondja.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Korpás Bálint
[/caption]

– Úgy gondolom, minden őstermelő és kistermelő várja már, hogy a zöldséget, gyümölcsöt, ne a mostani pléhasztalokon, vagy ha ott nem jut hely, a földön kelljen árulnia, hanem korszerű körülmények között. A piac épületében kialakított négyből egy üzlet az önkormányzaté maradna, hiszen ott szeretnénk árusítani a központi konyha ellátásán túl fennmaradt javainkat a kenderesieknek és az átmenő forgalom megálló vásárlóira is számítunk majd.
– Vevőként már nagyon várom, hogy megnyílhasson az új piac – szögezi le Kovács Sándorné, aki a közelben lakik.
– A mostani helyet nem tartom a piachoz méltónak. Ha esik az eső, sár van, én sem vinném ki a zöldséget, retket, salátát, főleg, hogy sokszor csak a földön jut hely az árusoknak – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!